onsdag 5 november 2008

Efter festen kommer baksmällan

"You can fool some people sometimes,
But you can't fool all the people all the time"

Jo, jag måste erkänna att jag blev lite blöt i ögat när jag hörde slutet av Obamas segertal i morse. Jag har sagt det förut, jag är en blödig jävel. Men det kändes stort. S omedelbara fråga var hur lång tid det tar innan han blir skjuten. Låt oss slippa ännu en politisk martyr. Martyrskap grumlar alltid verkligheten och får oss att glömma politiken. Det spelar ingen roll om vi pratar om Kennedy, Palme eller nån annan ikon. Alla har säkert haft sina förtjänster, men ingen av dem var utan politiska eller mänskliga brister.

För Obama väntar en verklighet där hans vallöften om skattesänkningar, sjukvårdsrefomer och Gud vet vad kommer att ställas mot ett budgetunderskott nånstans mellan -700 och -1000 miljarder dollar. Lägg därtill att kostnaderna för krigen inte kommer att minska avsevärt under Obamas mandatperiod eftersom att en omedelbar reträtt är politiskt omöjlig. Utrymmet för alla utlovade reformer är därmed starkt begränsat. Med det sagt är inte slaget förlorat, men vänta inga mirakel. Vill det amerikanska folket, eller för den delen du, se förändringar måste de/du ligga på och kräva dem. Don't give up the fight.

6 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Låter klokt!

Mikael K sa...

Absolut. Lika bra att ta baksmällan nu och hugga i och så - och sedan festa ordentligt.

Sånger från nedre botten sa...

Aaah, nu vet jag varför jag alltid går ut på timmeslånga promenader så fort jag vaknar bakis, det är för att jag ska kunna festa igen!

Jah Hollis sa...

En liten lustighet i sammanhanget: Barack Obama är som till en svart far och en vit mor. Bob Marley hade en vit far och en svart morsa.
Jag vet inte vart jag vill komma med det, men jag kan inte låta bli att konstatera det.

Sånger från nedre botten sa...

Jag tror att du säger att Bob skulle ha kunnat bli en minst lika bra president som Obama kan bli, om inte bättre?

Jah Hollis sa...

Han hade i alla fall blivit en roligare president. Snacka om cigarrer i Ovala rummet. :-)