fredag 26 juni 2009

The King is gone, but he's not forgotten

And don't criticize
What you can't understand
Your sons and your daughters
Are beyond your command

Michael Jackson är död. "Nu igen?", sa min jobbarpolare. Och visst är det så; musikaliskt har Michael Jackson inte varit relevant på många herrans år. Egentligen ska väl en gammal punkare som jag tycka att Michael Jackson symboiserar allt ont med skivindustrin, den ultimata kommersialiseringen och blah, blah, blah. Men Michael Jacksons musik knäcker dig. Och jag har aldrig varit intresserad av dogmer kring vad man får gilla eller inte.

Sommaren 1983 lirade jag i ett band som omfamnade punk, rock 'n' roll, reggae, hip hop, juju och disco. De musikaliska gränserna hade skjutits i sank. Vi lirade vad vi ville och lyssnade på vad vi gillade. Sommaren 1983 dansade vi ofta till Grand Master Flash and the Furious Fives New York New York, King Sunny Ades Ja Funmi och Michael Jacksons Billie Jean. Innan dess hade jag aldrig brytt mig ett dyft om Michael Jackson. Nu var jag hypnotiserad av det enkla suggestiva beatet och den geniala basgången i låten. Än idag får jag rysningar när jag hör den.

Nu har Michael Jacksons pipiga pipa tystnat. Borta är bråten av skandaler och skit. Kvar är skivorna. Det mesta är faktiskt inte särskilt bra. Men i mängden lyser diamanterna klart. Och det här introt är grymt. Snacka om entertainer:


6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med du.
Jag ger aldrig 10p till plattor eller filmer eller så.
"Off the Wall" får 10.
CK

Jah Hollis sa...

Utan att vara blasfemisk, hoppas jag. Michael Jackson har faktiskt dött en gång redan:
http://jahhollis.blogspot.com/2007/09/michael-jackson-har-lmnat-oss.html

I övrigt litar jag på CK. Han hade Off The Wall i bilen en gång när han hälsade på.

Sånger från nedre botten sa...

I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag inte har en enda M.J-platta. På diverse Motownsamlingar har jag Jackson 5. Och på ett C 90-band återfinns dock Billie Jean. Mitt omdöme är mer grundat på att det sällan gick att komma undan Michael Jacksons låtar.

Jah, då hade min jobbarpolare inte helt fel med andra ord.

Cliff Hanger sa...

Inte bara i introt, utan under hela låten håller han en hög nivå, tycker jag.

Synd att han inte fick göra sin stora comeback i London. Kände han sig pressad inför den, måhända? Var det rent av comebacken som indirekt orsakade hans död?

Sånger från nedre botten sa...

Ja, du Cliff. Vad ska man svara på dom frågorna? På fråga A) svarar jag: Säkert. På fråga B) svarar jag: Du tror inte att det kan ha handlat om lite långvarig och ovarsam självmedicinering?

Anonym sa...

lart mycket