fredag 13 mars 2009

Total C-o-n Control

"All over the news spread fast
They're dirty, they're filthy
They ain't gonna last!"

Innan frukost hade jag ett knippe låtar i skallen. Jag vaknade av The Clashs 'Complete Control'. När jag klev ur sängen kom Billy Braggs 'Sexuality' farande från ingenstans. Det gjorde mig så glad att jag tänkte, "ah, här har jag fredagshälsningen till ansiktsboksvännerna". Ända sen jag sajnade upp mig där har jag varje fredag skickat en låt från YouTube som helghälsning. Sexuality fick mig att tänka på när jag såg Billy Bragg på Kolingsborg i mitten av åttiotalet och han lirade 'Police & Thieves' - som jag självklart fick i skallen medan jag irrade runt i köket - och som han presenterade som en Clash-låt. Jag kunde inte hålla mig utan vrålade allt vad jag kunde: "Junior Murvin wrote that tune!". Billy replikerade blixtsnabbt: "I'm sorry Joe, you're right". Medan kaffet kokade kom 'Capital Radio' in skallen. Sen vaknade dottern och började sjunga hela Mamma Mia-potpurriet och då dog min jukebox. Den oproportionella andelen Clash-låtar har naturligtvis sin förklaring i att det är de låtarna vi repar just nu.

Väl framme på jobbet tänkte jag slänga iväg hälsningen innan dagens sysslor tog vid. Efter några om och men hittade jag videon. Tryckte på play. Videon drar igång och allt är tyst. Då ser jag en liten Notice:

"This video contains an audio track that has not been authorised by WMG. The audio has been disabled."

Efter en försvarlig mängd svordomar gav jag upp. Skivbolagen är så fjärran från sina kunder att de endast förtjänar en sak: Sin egen snara död.

Men det fanns något obehagligt ironiskt i det hela. Första gången jag möter en av skivbolagen censurerad video, är det en Billy Bragg-låt. En person jag förknippar med kamp för yttrandefrihet och antikapitalism. Jag gick in på www.billybragg.com och letade upp mailadressen till hans management och skrev ett riktigt surt brev. Det ska bli intressant att läsa svaret. Om jag får något.

4 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Vi väntar med spänning på svaret från Billy boy.
Ta någon av dom här versionerna så länge (fast den utan ljud var komisk på något vis):

www.youtube.com/watch?v=bVSedvtycdg

www.youtube.com/watch?v=Ji4eDIfN9So

www.youtube.com/watch?v=mhCB022Tkng

Sånger från nedre botten sa...

Vännerna fick i stället en riktigt usel låt av Audiosurf, Bicycle Race; http://www.youtube.com/watch?v=7c1tKlV7nHQ Kanske en något retfull hälsning.

Anonym sa...

Hmmm. Betvivlar att BB spelade Police & Thieves på Kolingsborg. Han gjorde det varken 84 eller 85 och förmodligen inte när han var i Sthlm 86 heller - och den gången var det inte på Kolingsborg.

Sånger från nedre botten sa...

Anonym, du kan betvivla vad du vill, jag vet att han lirade låten och minns mycket väl hur han presenterade den när han lirade Police & Thieves på Kolingsborg.