onsdag 4 juni 2008

"Längst bak där satt alla som inte var så balla"

"nåra e noll å andra ett"

Idag beslutar riksdagen troligen om förändrade regler i sjukskrivningsprocessen och sjukförsäkringssystemet. Sjukpenningen kommer att tidbegränsas till högst 364 dagar. Arbetsförmågan ska prövas i tre steg, i stället för i den nuvarande sjustegsmodellen. Arbetsgivaransvaret för rehabilitering tas bort. Det finns en omvänd logik här. Myndigheterna ska jaga ut de sjuka i arbetslivet, alternativt till socialbidragstagande. Men myndigheterna har inga möjligheter att sätta press på stora arbetsgivare att ta sitt sociala ansvar och försöka hitta alternativa arbetsuppgifter till en som har slitits ut. Med tanke på att många människor faktiskt blir sjuka av sina arbeten är det osmakligt att dessa arbetsgivare nu helt frias från ansvar. Särskilt beklämmande är det när det handlar om arbetsgivare som stat, kommun och landsting. En distriktsläkare vid namn Bengt Järhult har skrivit en mycket tydlig insändare i Svenskan som beskriver vad förändringarna handlar om och vilka konsekvenser de kommer att få. Läs den.

***

Rubriken och underrubriken kommer från Stefan Sundströms låt 'Babyland'.

4 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Jepp jepp, jag är glad att du särskilt nämner de offentliga som allt som oftast slipper undan kritiken.

Martin sa...

När jag ibland drömt om ett nytt arbetarparti så inte var det den här mardrömmen...

Sånger från nedre botten sa...

Det var det nog dessvärre inte så många andra heller som gjorde om man ska dömma av opinionssiffrorna. Själv blev jag inte förvånad, jag hade läst på.

Martin sa...

För tydlighetens skull kanske jag ska påpeka att jag aldrig för en endaste sekund trodde att de Nygamla Moderaterna var svaret på mina drömmar.