tisdag 2 december 2008

Stoppa vansinnesstafetten

"I'm walking in the street
With the lastest on my feet
And the hair that makes the people stop and stare"


I morse var det ett inslag på morgonnyheterna om att Norrbottens landsting ska ha egna stafettläkare i konkurrens med dem som redan finns på marknaden. De ska jobba för sin vanliga lön plus 4 000 kronor om dan. Extra. Är det inte innovativt? Vilka andra yrkesgrupper tycker vi inte behöver 4 000 kronor extra. Om dan? Jag har en teori om att städerskor, gatstädare och sophämtare betyder mer för primärvården än vilken husläkarmottagning som helst. Av det skälet röstar jag för att de ska få 4 000 kronor extra om dan ifall de kör ett extrapass. Jamen det är ju läkarbrist, hör jag nån invända. Är det? För bara några år sen hade vi fler läkare per capita än vi hade för trettio år sedan. Av nån anledning tror jag inte att alla de läkarna har emigrerat eller dött. Kanske arbetar de med fel saker, tar emot färre besök än för trettio år sedan, kanske ägnar de sig hellre åt skönhetsoperationer än primärvård, eller vem vet kanske gör de bägge delarna så att villan i Djursholm kan pröjsas av på rekordtid. Vad vet jag. En sak vet jag dock; eländet med stafettläkare måste få ett slut. Vi kan inte ha yrkesgrupper som parasiterar på människors behov. Det är snuskigt och oetiskt. Mitt förslag är att staten tillsammans med Sveriges kommuner och landsting agerar för att få ett slut på dränaget av våra skattemedel.

6 kommentarer:

Martin sa...

Ord!

Alla smutsiga detaljer sa...

Jepp, ord var ordet!

Cliff Hanger sa...

...och samtidigt använder de lottning vid antagningen till läkarutbildningarna för att det är så många sökande. Märkligt.

Anders E sa...

Rent generellt har du förstås rätt men vad gäller just Norrbotten är det väl rentav högst troligt att där verkligen råder läkarbrist, i synnerhet i de mer avlägsna delarna.

Sånger från nedre botten sa...

Anders, vad an denna skepsis mot Norrbotten, tror du verkligen inte att man kan hitta naturromantiska läkare? Det tror jag. Alla kan inte vara ute efter att springa stafett.

Anders E sa...

Sorry, men jag anar verkligen en trist glesbygdsproblematik bakom den här Norrbottenshistorien. Det kan mycket väl vara så att landstinget däruppe verkligen är tvunget att öppna plånboken för att få nån läkare öht till vårdcentralen i Bortre Dyngbränna eller vad det nu rör sig om.

Som av en händelse dök detta upp i lokalbladet nyligen:

http://www2.unt.se/avd/1,,MC=16-AV_ID=837016,00.html

Naturintresse i all ära, men det är tveksamt om det kan uppväga en allt mer utglesad samhällsservice. Men det är ju en annan diskussion.