onsdag 22 april 2009

Skäms!

"Solid gold brass got a mean streak
And it's running through my veins
Solid gold brass gotta green streak
And it's going to my brain"

I förra veckan satte majoriteten i Stadshuset ner foten och bestämde hur vårt nya Slussenområde ska se ut. Föga förvånande landade det i en kompromiss. Dessvärre - och tyvärr lika väntat - en usel kompromiss, både vad gäller trafiklösningen och den nya bebyggelse som ska spegla sig i vattnet. Trafiklösningen är nästan genant i sitt fyrkantiga tråkighet; låt så mycket som möjligt se ut som idag, bortsett från karusellen, så blir allt så billigt som möjligt. Broar kan vara vackra. Men nu ska det bli ett gytter av broar kring en unik miljö som skulle behöva öppnas upp vid vattnet. Vad som i stället borde göras är att gräva ner så mycket som möjligt av trafiken och se till att viss kollektivtrafik, yrkestrafik, cyklister och gående får samsas på en eller två vackra broar varifrån man borde få beundra stans skönhet. Men inte då. Det som en gång i tiden var djärvt och nytänkande kommer nu att bli skrämmande trist. Och konservativt. Stockholms politiker med sitt "Skönhetsråd" har i generationer visat sig vara en kulturkonservativ samling; inget får sticka ut eller uppröra, får inte vara för högt eller för smalt. Efter nästan 80 år är funkisen det mest moderna de vet. Men det har hänt en hel del inom arkitekturen sedan Stockholmsutställningen 1930. Tyvärr kan man inte se särskilt mycket av det i vår stad. Sten Nordins uttalande säger allt:

– Vi har bestämt oss för att vi vill ha en tydlig stadsfront vid Slussen och att vi ska bevara en skala som passar ihop med den historiska bebyggelsen.

Även om Nordin påstår att det inte nödvändigtvis kommer bli någon "retrobebyggelse" har jag mina dubier. Ola Andersson summerar det på ett bra sätt i Svenskan, "Stockholm är likt ett Titanic med envis kurs mot ett isberg på väg mot en stadsbyggnadskatastrof".

En fantastisk chans att bygga en vacker och intelligent framtidslösning är nu begravd för överskådlig tid. Skäms!

2 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Oroväckande, jag kollade snabbt på bilderna och tyckte allt såg så fult ut att jag bläddrade vidare i tron att det var ratade förslag. Tji fick jag.

Att man inte utnytjar vattnet och möjligheten som broar för med sig är skandal. Jag håller verkligen med om att just broar kan vara oändligt vackra.

Anonym sa...

Det här vill vi ha :-).

http://slussensurfspot.blogspot.com/