söndag 8 februari 2009

All You Need Is...


Här har du basen för en riktigt god köttfärssås. Du behöver faktiskt inte mycket mer. Jo, olja och smör naturligtvis. Lite socker skadar inte heller, men behövs inte. Så vad ser du?

Ekologisk köttfärs
vitlök
tomatpuré
lök
köttbuljong
rödvin (absolut inte mindre än vad du dricker medan du lagar såsen)
lagerblad
herbes de provence
passerade tomater
salt
svartpeppar

Häll upp ett stort glas vin. Ta en klunk. Stek löken på inte allt för stark värme, rör hela tiden. När löken har svettats klart, hiva i vitlöken och lagerbladen, rör runt, i med köttfärsen. När köttfärsen är färdigstekt häll i ett glas rödtjut och släng i buljongen och låt koka under lock i några minuter. Drick några sipp till på vinet medan du väntar. Häll i lagom mycket passerade tomater samt resten av kryddorna. Rör runt. Sänk ner värmen så att det småputtrar. Sätt på locket. Drick ditt vin och duka fram i lugn och ro. Surfa lite, byt kläder, fixa sallad, älska, kort sagt; låt köttfärssåsen sköta sig själv. För den viktigaste detaljen får du stå för själv, tid. En god köttfärssås måste puttra i minst en halvtimme.

6 kommentarer:

Ankan sa...

Ett glas och en stor portion tack.

Alla smutsiga detaljer sa...

Fast, jag fattar inte hur du hinner med alla dom där sakerna på en halvtimma, men det är väl det där med "minst" antar jag...

Sånger från nedre botten sa...

Det var en uppmaning, jag hinner ingenting - minst.

Clive sa...

jag har alltid bacon i min sås, man kan aldrig få nog med bacon.

Cliff Hanger sa...

Ingen "love" alltså? Jag trodde att alla mästerliga rätter hade en dos kärlek i sig...

Sånger från nedre botten sa...

Clive, det fanns en tid då jag i princip slängde i allt jag tyckte om i min köttfärssås, sen dess har jag skalat bort. Bacon är gott, inte tu tal om det, fast inte i min köttfärssås.

Cliff, jag lagade maten till mig själv och just den dan var det inget större fel på min egenkärlek...