onsdag 25 februari 2009

Sinne för proportioner

Det är inte bara en fjärdedels semla på morgon som har gjort mig lätt illamående: Svenskan ägnar 14 sidor åt kronprinsessans förlovning. DN vill inte vara sämre, de snaskar på med 14 och en halv sida. Till DN:s försvar kommer att åtminstone ledaren vågar vara kritisk till monarkin en sådan här dag. Tack för det! Samtidigt håller halva Västra Götaland på att kastas ut i arbetslöshet. Nyhetsredaktionernas sinne för proportioner bör allvarligt ifrågasättas. Vilhelm Mobergs ord från 1955 är fortfarande rykande aktuella:

"I en monarki uppkommer det alltid en anda av undersåtlighet, som icke är fria medborgare värdig. Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk. Denna undersåtlighet kräver sina offer i de bästa kretsar. Jag har sett högt bildade personer, som i andra sammanhang har ådagalagt intelligens, mista sin mänskliga värdighet inför en kunglig person: I närvaro av en medlem av kungahuset har de alldeles tappat koncepterna och stått där som förvandlade och stammat i förvirring och betett sig på ett sätt som närmast kan kallas fjantigt. Kungadömet frammanar och utvecklar några av människans mest förödmjukande egenskaper: begäret att stå i gunst hos de höga, ivern att få umgås med dem, tjänstvilligheten till varje pris, den böjda ryggen inför överheten. Kungligheten får undersåtarna att förnedra sig själva även om det inte är deras avsikt. Till konungen och hans hov hör lakejen, och kungadömet har alltid alstrat lakejsjälar eller vad vi kallar hovmannamentalitet: Denna beskäftighet hos människor, som i varje situation är beredda att stå sin härskare till tjänst."

Vilhelm Moberg Därför är jag republikan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det kungens som har skruvad humor när han ger Daniel titeln Hertig av Västergötland, the landscape where we used to make cars?

Jah Hollis sa...

Så kom han också från Småland, Ville. Nils Dackes landskap.
sv.wikipedia.org/wiki/Nils_Dacke

A: Jag trodde redan Bert var kung i Västergötland.