tisdag 22 januari 2008

Brösttoner

"Living in the love of the common people
Smiles through the heart of the family man
Poppa's gonna buy you a dream to cling to
Momma's gonna love you just as much as she can
And she can"


Det var nåt han sa till reportrarna när han släppts från häktet som störde mig. Förvisso har jag stört mig på hela mediacirkusen, men mer om det senare. Vad var det han sa. Jo, Tito sa: - Det svenska samhället har behandlat mig sämre än diktaturens Chile.

Diktaturens Chile behandlade nu inte alla medborgare dåligt, om man bortser från att deras demokratiska rättigheter berövades dem. Men om du kämpade för demokrati, ja då kunde du räkna med en omild behandling. Och det är väl nånstans ditåt han vill komma, Tito. Att han ska ha behandlats illa av generalerna och deras hantlangare. Jag har inte en susning om vilken behandling Tito har utsatts för under diktaturen, eller om han överhuvudtaget har varit fängslad . Men en sak är jag väldigt säker på. När han nu satt häktad, här i Sverige har han knappast torterats med elchocker, ubåten eller blivit skenavrättad. Jag tror inte heller att man har gripit hans anhöriga eller hotat att våldta hans fru. Att som Tito kasta ur sig att han blivit sämre behandlad av det svenska samhället än av den chilenska juntan blir därför inte bara korkat, det blir en skymf mot dem som verkligen fängslades, torterades och försvann under juntatiden.

I frågan om mediacirkusen kan jag hålla med Tito. Jag kan inte se nödvändigheten av att publicera namn innan dom verkligen har fastställts. En sak är säker; om Tito är oskyldig till anklagelserna är han ändå för evigt dömd i allmänhetens ögon. Och det är ett riktigt jävla övergrepp.

3 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Visst, det finns inga rimliga proportioner i hans uttalade. Han var misstänkt för ett allvarligt brott och blev behandlad därefter.
Och vad gäller publicering av hans namn, var det han själv som valde att "framträda" i någon eller ett par kvällsblaskor inför rättegången.
Innan dess var det ingen (vad jag vet) som skrev ut hans namn.
Men det finns tidningar som fortfarande inte kallat honom annat än "artisten", vilket ju framstår som lite löjligt att hålla fast vid nu.
Men visst, jag begriper inte det överdrivna intresset för hans person. Det är väl för att det finns hög kändisfaktor kring målet.

Sånger från nedre botten sa...

Är det som du skriver, att det var han själv som var först att komma ut, ställs saken i en annan dager; då är han mer korkad än vad han gett uttryck för efter frisläppandet.

Cliff Hanger sa...

Håller med till 100 %.