lördag 29 mars 2008

Gnällspik

"Kan du inte byta ut ditt namn, så byt planet
Du kan bli en stjärna som dom aldrig kan ta ner"


Så ovanligt passande att Thåströms 'Alla vill till himlen' kom till mig i morse. Peter Stormare var i tv4:as morgonsändning i morse. Han var väl ditbjuden för att sälja Varg, men det blev snarare en politisk intervju. Stormare var sommarpratare i fjol då blev det också politik. I dag utvecklades det lite mer. Han driver nån sorts linje att sossestaten har lagt ned landsbygden a la Stalin; att människorna var lyckligare i skogen; att bara för att hans farsa misslyckades som egenföretagare kan inte en människa i det här landet driva företag. Det sistnämnda är naturligtvis nys, väldigt få av de butiker du besöker är drivna av statsmakterna, just nu kommer jag inte på nåt mer än systembolaget. I övrigt är de privata för hela slanten. När det gäller glesbygdspolitiken är det inget unikt för Sverige att statsmakten har dragit in på understödet till småbruken, det handlar snarare om regel än undantag i de industrialiserade delarna av världen. Varför? Industrin behövde fler arbetande händer. I Sverige, Tyskland, England överallt ungefär samma visa. Hade Stormare brytt sig lite om politiken i sitt nya land hade han kanske noterat att Willie Nelson har predikat småbrukarnas rätt till överlevnad sedan åttiotalet, eller om det var tidigare. Men det är väl som vanligt, har man hittat en syndabock - i Stormares, och för övrigt i många andras, fall sossarna - är det väl lika bra att fortsätta använda sig av den oavsett rätt eller fel. Och det är här nånstans som jag inte orkar lyssna, ty delar av den sakliga kritik som Stormare ger uttryck för försvinner i ett allmänt gnäll över myndighetssverige övergrepp. Det blir onyanserat och tramsigt med magstöd och emfas. Som om det kom från en som lämnat sitt land och lyckats i ett annat och nu ska prata ned och prata skit om det han för länge sedan lämnat utan att för den skull ha koll på allt som har skett sen den dag han klev på flyget och lämnade landet.

***

I morse serverade min dotter mig frukost på sängen. Det du.

5 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Apoteken drivs väl också än så länge av staten.
Men jag får lite obehagsrysningar när du skriver om intervjun med Stormare. Utan att ha hört den, kan jag precis tänka mig hur han lät. En gnällspik som inte kan sluta tjata om något han tror han är expert på.
Det är inte alltid så lyckat när artister av något slag ska vara politiker.

Ankan sa...

Vadå? Arnold har ju lyckats...

;D

Sånger från nedre botten sa...

Jah, nu brukar jag tack och lov inte hänga på apoteket så där jätteregelbundet, men visst har du rätt. Visst skulle Stormare vara ursäktad om det var så att han nämnde det i förbifarten, men nu är det som om han måste påtala det varenda gång han får orera fritt och då låter han som nån företagarrättshaverist från sjuttiotalet.

Ankan, du kan ju tänka dig hur Arnold låter när han kommer hem till Österrike.

Jah Hollis sa...

Lyckats och lyckats...
Jovisst, till och med Clint Eastwood lyckades ju bli borgmästare någonstans.

Ankan sa...

Jah: Allt e relativt.

:D