måndag 24 november 2008

Varma fötter - en klassfråga

"Jag känner pojken här i fönstret mittemot
Han samlar drömmar i fickan
På en skenande cykel
Den där pojken blir säkert pilot"


Anneli Jordahl berättar i sin bok Klass - Är du fin nog om när hon och en kompis sitter och myser på tunnelbanan, Anneli har precis varit och köpt ett par varma vinterpjuck för 1 500 spänn. Ute är det svinkallt. Hon sitter där på tricken, varm om fötterna, samtidigt som hon noterar vad medresenärerna har på fötterna, två kvinnor har billiga skor - och säkerligen frusna lila tår - en man har ett par Bally Curlingkängor. Han lär inte frysa. Bara genom en snabb blick på sina medpassagerares skodon har Anneli klassindelat dem, kvinnorna är arbetarklass, mannen är medelklass.

Berättar skorna vilken klass du tillhör, tillhör jag nu medelklassen. Jag hatar att frysa om fossingarna. I flera dar har jag jagat ett par vinterkängor. Varenda sportbutikskedja har jag besökt. Resultatlöst. De snyggaste var de billigaste. Men det går jag inte på en gång till. Gjorde den missen för ett par år sen. Kängorna för femhundringen var slut innan vintern var det. Idag gick till Kängspecialisten och testade fyra olika par. Tack och lov var de "billigaste" skönast. Nu är jag 1 599 kronor fattigare. Men jag är varm om fossingarna när jag nu tar mina steg in i medelklassen.

***

I morgon blir det MBL-information, då berättar ledningen hur planerna för framtiden ska se ut och underförstått vilka som får fortsätta, även om detta nu är förhandlingsfråga. Men vi är en liten arbetsplats där var och en är anställd för sina särskilda kunskaper. När jag skriver dessa rader känner jag en oro i magen. Det kommer att bli jobbigt.

10 kommentarer:

Ankan sa...

Så vad blev det för pupper? Hade en liknande situation för nåt år sedan när jag köpte löpardojjor, testade tre par utan att veta priset, föll för de billigaste.

Trist med jobbet ditt, hoppas det löser sig till din fördel.

Sånger från nedre botten sa...

Ett par Haglöfs, http://www.kangspecialisten.se/produkter/hagl%F6fs/track+%28blue+grey%29 på nätet en hundring billigare än i verkligheten. De är sannerligen inte moderiktiga enligt min smak, men efter att säljaren berättat hur ett par bra kängor ska kännas för att hålla värmen så blev det de här. Jag nobbade dock erbjudandet om deras varmaste raggisar för 200 bagis.

Angående jobbet, tack.

Clive sa...

Skor avslöjar inte klass, utan smak.
Antingen så har man det eller inte.

Ankan sa...

Ja va fan, du behöver verkligen inte skämmas i dem.

Sånger från nedre botten sa...

Sorry Clive, där har du fel. Jag skulle aldrig punga ut 5 000 spänn för ett par skor, även om de var i min smak, vilket skiljer mig från överklass eller övre medelklass som utan att blinka kan hosta upp det beloppet. De flesta av mina polare kommer att köpa 500-kronorskängan på Stadium/Intersport och lagom till våren är de slut. Mina dojjor bör jag kunna ha i flera år framåt. Jag hade råd att lägga ut 1 600 just nu, det har inte dom. Kvalitet kostar. Låginkomsttagare får avstå kvalitet till förmån billiga substitut och hoppas att prylarna kanske håller två säsonger. Varma vinterskor och smak är dessvärre två motsatser. Det som är varmt ser alltid klumpigt ut. Klumpar på fötterna är inte snyggt.

Tantaugusta sa...

Ugghh! (Eller vad de heter. Det hetaste på "kängfronten" ett par år sedan och hänger fortfarande med. Skitfula, och alla går snett i dem.) Grattis till bra skoköp!

Oavsett hur det går med jobbet så behövs det alltid folk med hjärna som dessutom kan sätta tankarna på pränt så att andra reflekterar. Det som blir, blir bra.

slow motion sa...

Argument biter. Var på tårna - i dina nya pjuck, såklart.
Håller tummarna.

Sånger från nedre botten sa...

Tant, du ser att jag tll slut föll till föga för funktion, snarare än ett par snyggkängor.

Slow, tack.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jag har alltid kassa skor men mina barn har aldrig frusit om fötterna...

Clive sa...

ah nu var det inte så jag menade. Fula skor kan vara dyra, snygga skor kan vara billiga. "Rika" människor som kan köpa skor för 5000:- som är gräsliga jämfört med ett par för 500:- bara för att köpa dyra skor.