onsdag 12 november 2008

(v) hade fel och rätt på samma dag

"To lonely nights uptown.
Don't let them bring you down,
Lonely nights uptown,
Don't let them bring us down, no"


Tänka sig, igår hade svt-text två artiklar om vänsterpartiet. I sak hade partiet både fel och rätt på samma dag. Förövrigt inte helt ovanligt när det gäller vänstertiet. Den ena handlade om att Lars Ohly kräver att de religiösa samfunden viger homosexuella. Varför då, undrar jag. Vi har religions- och organisationsfrihet i det här landet. Tror ett gäng hedenhösare fortfarande på en avundsjuk massmördare till Gud samtidigt som de dessutom är övertygade om att homosexualitet är en styggelse så är det den sektens frihet att tycka det. Vill en facklig organisation utesluta nazister för att nazismen är emot stadgarnas portalparagraf om alla människors lika värde är det facket frihet att utesluta nassar. I stället för att kräva saker av sekter är det bättre att staten utfärdar vigslar så får samfunden frälsa vilka de vill. Efteråt.

Sen har vänsterpartiet rätt i sin syn när det gäller skattefrågan. Det kan inte vara så att när en borgerlig regering har sänkt skatten på ett område ska den skattesänkningen vara statfäst i lag. Politik handlar om fördelning av resurser och synen på var de resurserna gör mest nytta. Önskar man mindre klyftor i samhället, ja då får man acceptera högre skatter. Inget samhälle har än så länge lyckats bedriva en klassutjämnande politik med ett lågt skattetryck.

6 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Och jag håller med dig i bägge fallen. Skilj kyrkan från staten på riktigt och höj skatten (sluta dock att administrera kyrkoskatten). Problemet med det första är att folket vill gifta sig i kyrkan och i det avseendet tycker jag man bara ska tillåta samfund som även accepterar samkönade äktenskp, annars kan vi ju alltid byta folk.

Sånger från nedre botten sa...

Jag förstår inte argumentet: "Jag är ateist/bög/satanist/lesbisk/hindu och vill gifta mig kyrkligt och alla präster ska tvingas viga mig". Har vi religionsfrihet där folk faktiskt bokstavligt talat tror på det som står i Bibeln (både GT och NT) får vi acceptera att en del av prästerna inte vill viga oss.

Skulle det vara så att alla homosexuella förvägrades att gifta sig kyrkligt ser jag inget problem i det heller: Religionsfriheten hindrar ingen att starta egna trossamfund.

Men de kyrkor som inte erkänner alla människors lika värde och lika rättigheter ska heller inte ha något som helst statligt eller kommunalt stöd. Inte heller ska de ha rätt att driva skolor finansierade med skattemedel.

Ankan sa...

Ska du på DPT, de spelar väl om ett par dar?

Alla smutsiga detaljer sa...

Nä, jag förstår inte heller alla som vill ingå äktenskap i kyrkan/templet/mosken eller för den delen stadshuset. Äktenskapet är en förlegad institution som borde avskaffas. Det var det jag försökte säga. Tråkigt bara att inte alla tycker så. Jag tycker inte kyrkor ska ha rätt att driva skolor oavsett om de erkänner alla människors lika värde.

Jah Hollis sa...

"Hedenhösare"!
:-)
www.youtube.com/watch?v=kyXKZXS9ptk

Sånger från nedre botten sa...

Ankan, dessvärre inte.

Asd, håller med.

Natty goin on a holiday, Jah!