tisdag 18 november 2008

Boktipset: Tortyrens återkomst

"Promised you a miracle
Belief is a beauty thing"


Det var nog fler än jag som anade att rättegången mot Lynndie England och hennes kollegor från Abu Ghraibfängelset var en fars och en mörkläggning när inte en enda officer dömdes för tortyr. Att tortyrmetoderna var sanktionerade långt upp i hierarkin verkade mer än troligt. Frågan var egentligen hur långt upp. Svaret har nu Mattias Gardell gett i boken Tortyrens återkomst (Leopard förlag): George W Bush och rakt ned genom kommandokedjan är skyldiga till brott mot amerikansk lag, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, Genèvekonventionen och Romstadgan.

Mattias Gardell har gått igenom mängder med offentliga dokument och det råder ingen tvekan att det förhåller sig på det viset. Tortyr som förhörsmetod mot misstänkta "illegala kombattanter" är sanktionerat från högsta ort. Att det är ett brott mot både amerikansk lag och internationell rätt spelar ingen roll. George W Bush har genom presidentdekret upplöst alla juridiska risker för att han eller någon annan i ledande ställning ska ställas till svars för sina order och handlingar. Problemet för Bush är att Genèvekonventionen inte ger utrymme för sådana friskrivningar från presidenter.

Men bland det vidrigaste av allt är att Pentagons egna utredningar visar majoriteten av dem som har fängslats och skickats till Guantanamo och Abu Ghraibfängelset var oskyldiga. Tusentals oskyldiga har således torterats för den "goda sakens" skull. Vi kan inte längre säga att vi inget visste. Ty därtill är dokumentationen allt för omfattande. Frågan är vilka konsekvenser de borde få?

Här kan du läsa DN:s och Expressens recensioner av Tortyrens återkomst.

Vill du lyssna när Mattias Gardell berättar om boken kan jag tipsa om Café Lika Värde på torsdag, kl 18.00. Den öppna föreläsningen hålls i Grafiska Fackföreningens lokaler på Västmannagatan 1 (bredvid LO-borgen).

4 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Egentligen kanske Bush borde åtalas för krigsförbrytelser? Mattias Gardell brukar för övrigt stå i bajenklacken.

Cliff Hanger sa...

Jag stod bakom Gardell under Bajen - Malmö FF senast.

Sånger från nedre botten sa...

Dey också. Mattias och jag stod bredvid varandra på den tiden jag gick.

Alla smutsiga detaljer sa...

Enligt svensk grundlag är riksdagsledamöter, kungahuset och regeringen imuna mot att bli åttalade för denna typ av brott. I proppen som skrevs före vi tillträdde Romstadgan står det; det är osannolikt att någon inom kategorier skulle begå ett sådant brott varför det inte fanns någon anleding att ändra lagen. Alltså, vi är lika goda kålsupare som andra när det gäller att skydda våra egna.