lördag 30 maj 2009

Två glidare i samma text

"I remember way back then when
Everything was true and when
We would have such a very good time
Such a fine time"

I veckan lyssnade jag en smula på Ekots Lördagsintervju. Det var programmet från den 16 maj med Piratpartiets Richard Falkvinge. En smått skrämmande upplevelse. Karln begär förtroende från svenska folket för att skicka ner nån till Bryssel utan att berätta vilken partigrupp de tänker liera sig med - om de kommer in i parlamentet. Och det hade väl varit frid och fröjd om Piratpartiet var ett enfrågeparti. Men det dementerar Falkvinge. Han upplyser lyssnarna om att de ska rösta som partigruppen, såvida det inte kolliderar med deras (rätt oklara) tankar om medborgarrätt. Hur ställer Piratpartiet då till arbetsrätten och kollektivavtalen? Ökad överstatlighet? Sociala rättigheters överhöghet gentemot marknadens? Det vet vi inte. Eftersom det är frågor som Piratpartiet inte vill prata om, men senare gärna rösta om. Att Falkvinge sen inte vill redovisa hur mycket stålar som folk har pröjsat in på hans konto och hur han sen har använt dem ger en fingervisning om vad för sorts typ han är - en glidare.

***

Barnledig helg. Den kunde ha startats med firmafest. Men jag hoppade det. Alkohol och frustration är ingen bra kombination. I stället vaknar jag tidigt idag, relativt utvilad. Om 55 minuter ska jag träffa mina cykelkompisar vid Kransen. Sen drar vi söderöver till Grindstugan och fikar. I morgon blir det Adelsö. Sen sista repet innan giget i nästa vecka. Jo, jag börjar nog få lite nerver inför det. Sist jag stod på en scen var nog ungefär vid tiden för Gustav Vasas död. Vi får väl se om vi kan enas om vilka låtar vi ska lira. Som det ser ut nu lär det bli samling i baren under ett par låtar...

5 kommentarer:

Tor sa...

Om Piratpartiet angav vilken grupp de vill välja nu, hur skulle de då kunna förhandla med grupperna när de kommer till Bryssel? Det är också svårt att se hur ett parti som ännu inte är invalt skulle kunna förhandla med grupperna.

Jag tycker nog ändå att det är ganska tydligt vilka frågor PP kommer att ta ställning till och vilka som faller utanför deras fokusområde. Om du har en fråga som de flesta borgerliga liberaler (tänk sann liberal med borgerliga sympatier, inte folkpartist) och vänsterintellektuella skulle vara oense om och som inte är tydligt kopplad till fokusområdena, då tar PP förmodligen inte ställning i den frågan.

En mer van politiker skulle nog ha vänt på fler av frågorna i den där intervjun och varit litet mer offensiv. Nu blev det mest en lång rad attacker och troskyldiga svar. Men fokuset på medborgarrätt var ju ganska lyckat i alla fall.

Alla smutsiga detaljer sa...

Glidare var ordet. Det är verkligen oroande att piraterna inte ställs mot väggen i större utsträcking. Tor är uppenbarligen förd bakom ljuset när han tror att PP inte ska ta ställning i vissa frågor, det verkar vara klart att de säljer sin röst.

Nog om det, hoppas du får en riktigt skön cykeltur, själv ser jag fram mot nästa fredag!

Sånger från nedre botten sa...

Tor, Falkvinges fokus på medborgarrätt var inte alls lyckat. Det var jävligt grumligt. Vad är medborgarrätt? Och vad är inte medborgarrätt. I Falkvinges värld är tydligen arbetsrätt inte att uppfatta som medborgarrätt. I min värld är det centralt för begreppet medborgarrätt; att anställda har ett skydd och en trygghet mot oseriösa arbetsgivare.

Asd, pp ska ju ta ställning. Det var väl en av få klarheter som kom fram, oklart är dock på vad. Och i vilken partigrupp (som om det inte betydde nåt...).

Jah Hollis sa...

Jag hörde eländesintervjuen live i radion och undrarde hur han (och hans gamle FP-polare Engström) lyckats slå i folk att detta är ett vinnande koncept.
Jag vet att det finns schysst folk i PP, men Falkvingen gav knappast dom något stöd.
Men så dyker det då upp killar som Tor, som har en närmast religiös tro på PP och försvarar fadäserna. Till hans försvar får man i alla fall säga att han inte har den aggressiva ton som unga PP-fundamentalister ofta har.

Sånger från nedre botten sa...

Jah, för mig är det en gåta att en massa människor i min närhet som i nån mening har hjärtat till vänster så till den milda grad har gått på flumsnacket om "medorborgarrätt" och bla bla bla utan att kritiskt granska vilka dessa människor är, utan att lyssna till vad de säger mellan raderna. Mycket förbryllande.