fredag 3 oktober 2008

Dalmatinerna slår tillbaka


"You better - Stop"

Igår gick sossarna och miljöpartiet ut i ett gemensamt utspel när det gäller utbildningspolitiken. Jag skrev för nån månad sen att jag befarade att sossarnas högerfalang tagit kommandot över den politiska kursen. Nåt som inte bara utspelet igår visar. Internt börjar det nu också knorras i rörelsen. Strategin inför valet 2010 är nämligen klar. 68:ans valstrateger har pekat ut målgruppen med hela handen; medelklassväljarna i storstäderna. Vänsterkanten ska LO underhålla. Dalmatinern är tillbaka. Nu med en ekologisk husse och matte.

Att det därmed uppstår ett tydligt problem ser de flesta (utom då valstrategerna och partiledningen som själva är medelklass): LO är inget parti som kandiderar till riksdagen. Socialdemokratins vänsterkant saknar därmed riktigt inflytande på politiken. Ändå förväntas fackligt förtroendevalda agitera för partiet. Och det skulle kunna vara lätt om inte dalmatinerna tassat in i styrelserummet igen. För fackligt förtroendevalda vet att de förlorar på ytterligare fyra år med en borgerlig regering. Därför vill de inget hellre än att bli av med den sittande regeringen. Men vilka garantier har de för en förbättrad arbetsrätt när sossarna kohandlar med miljöpartiet? Inga alls, är mitt svar. Miljöpartiet är i dessa frågor, liksom i skolfrågan, ett borgerligt parti. Vad värre är: Den socialdemokratiska partiledningen har inte på en enda punkt satt ner foten i de frågor som LO-kongressen eller LO-förbunden slåss för politiskt. Därmed får LO-folket det minst sagt knepigt att trovärdigt propagera för ett regeringsskifte nästa val. Wanja Lundby-Wedin säger som vanligt ingenting. Hennes lojalitet med partiet tycks alltid gå i första hand. Att tvehågsna valarbetare inte är några bra valarbetare har ingen av dem inne på 68:an begripit.

6 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Jag undrar bara när LO ska börja. En sak att WLW inte säger något, hon är ju inbäddad. Men alla andra? Vilka är kraven? Jag är rädd att LO gör som vanligt, lyssnar till husse och rätar in sig i ledet.

Tantaugusta sa...

Beklagade mig igår ang ett allmänt "mespotteri" när det gäller att stå upp och säga ifrån. Varför finns det så många fegisar och veklingar i styren runt om? Folkvalda förtäckta kameleonter?

Sånger från nedre botten sa...

Asd, det rör på sig, men sakta. Här hittar du lite om LO:s krav:
http://lotidningen.lo.se/index.php?id_item=15032

och här:

http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_category=309&id_item=17961&criteria=motion

du får skumma själv.

Tant, makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut.

Malena sa...

Det är verkligen bedrövligt hur vänstern sviker i hela Europa. Inte ens nu när det är finanskris vågar vänstern vara ett alternativ. Carl Tham skrev bra om det idag.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=835191

slow motion sa...

Bra morrat!

Ja, makt är svårt. Inte många fixar att hålla i den utan att bli maktfullkomliga.

AnnaX sa...

Dalmatinern - nu med ekologisk husse och matte...
Oooo så bra!