måndag 27 oktober 2008

Ur led är tiden

"I lived my dream today I lived it yesterday
And I'll be living yours tomorrow
So don't look at me that way!"


Så var det dags igen för årets nyheter om de privata friskolornas aktieutdelningar. Enligt Rapport delades det ut 84 miljoner kronor till aktieägarna förra året. Pengar som kommer från våra skatter. Det är klart att man kan moralisera över det, men är det så att vi nu har accepterat ett system med privatägda skolor så är det väl närmast en självklarhet att de här företagen försöker drivas med mesta möjliga vinst, det är liksom hela poängen med att marknadsanpassa skolsystemet. Om du läser den här rapporten om Walthers Gymnasium kanske du också tycker att det är osmakligt att företaget återigen ger en aktieutdelning på mångmiljonbelopp. Själv tycker jag att hela friskolereformen är fullständigt åt helvete och snarast förpassas på historiens skräphög. Det räcker inte med några kosmetiska ingrepp för att få fason på det hela. I ett framtida, mer upplyst samhälle, kommer historikerna undra varför politiker lät sekter och samfund sköta utbildningen. En högst adekvat fråga. Men vare sig vår nuvarande eller en kommande regering kommer att ändra på tingens ordning. Såvida det inte blir ett folkligt tryck i frågan. Men även här är jag pessimist eftersom föräldrarna har lämnat över makten i skolfrågorna till lärare, rektorer och skolföretagen. Och vi får den verklighet vi förtjänar.

5 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Jo, fast jag tror att det är mer de så kallade utbildningsföretagen än lärare och rektorer. De senare har för det mesta åtminstånne en pedagogisk idé, vinst är inte en sådan.

Tantaugusta sa...

Nyss hemkommen från Skolforum; Precis!

slow motion sa...

Upprörande, skummade igenom rapporten och det verkar som om pedagogiska strategier och visioner är något skolledningen räknar med att kirra på kafferasten.

Jah Hollis sa...

Att använda skattepengar till aktieutdelning i skolbolag verkar ju totalt befängt. Har du underrättat Skattebetalarnas förening?! :-)

Sånger från nedre botten sa...

Asd, jag menar inte pedagogiska aspekten av det hela, jag menar att vi föräldrar har abdikerat från vårt ansvar.


Slow, kafferasten är nog indragen av besparingsskäl. Kling. Se där ett par spänn till i aktieutdelning.

Jah, ringer du?