söndag 23 november 2008

This is Religion

"This is my face
I've got a thousand opinions
And half the time I'm trying to explain"

Lars Vilks är Sveriges nu mest kontroversielle konstnär. Han verk Nimis skapade en enorm debatt i lokalpressen. Var det Vilks gjort konst eller en skräpig provokation? Med Muhammed som rondellhund gick Vilks från att vara en rätt lokalt känd konstnär till att bli Sveriges störste provokatör. Jag kan inte direkt påstå att jag följt debatten särskilt noga. Inte heller har jag läst om vilka motiv Vilks har haft med verken. Tills nu. Igår sattes tydligen upp ett verk, Dogs, av Vilks på ABF-huset i Stockholm. I den efterföljande debatten hängde tydligen smockan i luften, så till den milda grad att Vilks slussades ut bakvägen av polis.

Nyheten gjorde mig förbannad. Vilks sätter upp ett verk och inbjuder till debatt. Det är uppenbart att Vilks belackare inte är intresserade av hans motiv bakom de verk han gör. Här, här och här kan du läsa lite mer om Vilks egna tankar kring Muhammed som rondellund och här om Vilks tankar kring Dogs. Inom konstvärlden sägs att alla gränser är sprängda, alla tabun är borta. Vilks undersöker påståendet genom rondellhunden Muhammed och Dogs och landar i den föga förvånade upptäckten att det visst finns gränser. Det går bra att i vårt sekulariserade samhälle att driva med eller ifrågasätta alla religioner, utom islam och judendomen. Då är rätten begränsad, endast en muslim eller jude får driva med den egna religionen. Vilks inte bara undersöker frågan, han ifrågasätter dessa religioners synliga och osynliga exklusivitet att avgöra vem som är kvalificerad att yppa kritik. Med all rätt. Lever vi i ett sekulariserat samhälle med både religionsfrihet och yttrandefrihet får faktiskt de religiösa samfunden acceptera att vi som inte är troende ifrågasätter och gör satir över deras religioner. Särskilt när de gör anspråk på att vara universella och inrymma hela sanningen. Sorry, men lämnar man målet så öppet går det inte att låta bli att sätta bollen i mål.

Och till dem som hotade Vilks igår, ingen tvingade er dit. Ni kunde ha stannat hemma och tittat på tv om ni inte orkar lyssna, få era uppfattningar ifrågasatta, eller var intresserade av att diskutera frågan om konstens gränser.

6 kommentarer:

Xx sa...

Hej! Bra skrivet kunde inte ha formulerat det bättre. Du har så rätt i vad du skriver och talang för att skriva.Fortsätt med det.Klart bästa blogginlägget i frågan.

mvh/m.j på islam och islamistgranskaren

Jah Hollis sa...

"Du har talang för att skriva". :-)
Så slapp jag skriva detta, eftersom jag instämmer. Både i ditt inlägg och i citatet ovan.

Sånger från nedre botten sa...

M.J, jag kanske är otydlig, men jag skiter i om fundamentalister är kristna, judar, islamister, anarkister eller vad för sort. Jag hävdar min rätt att uttrycka min åsikt, liksom jag försvarar en konstnärs rätt att undersöka och överträda gränser. Du tycks dock ha blivit lite enögd. I vår del av världen är jag mer rädd för kristna fundamentalister än för islamister.

Jah, jag väntar fortfarande på inläget om resan över sundet.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jag läste någonstans att Vilks musikal bara består av musikaiskt material som är upphovsrättsskyddat av någon annan. Vet inte om det stämmer men om det gör det blir ju även det ett intressant inlägg i en annan aktuell debatt.

Xx sa...

Hej igen!

Att ta ställning mot fundamentalism oavesett vart ifrån den kommer är i och för sig sunt och hedervärt.

Till skillnad från dig ser jag dock saken i ett litet större tidspespektiv och då är det islam som utgör det största hotet mot de sekulära demokratierna i väst. Den kristna kyrkan har sedan länge funnit sig i sin underordnade ställning och är som jag ser det mångt i mycket en döende religion. Islam däremot befinner sig i en period av kraftig tillväxt och salafistisk väckelse, där man söker sig tillbaka till islams ursprung, och inte sist men minst man har ett helt annan agenda än kristendomen någonsin har haft, då islam inte bara har anspråk på att vara normerande utan också laggivande.

I vilket fall som helst, även om du kallar mig för enögd, så tycker jag att du skriver bra och uppskattar att du tar ställning för den konstnärliga friheten även i förhållande till islam.

m.j

Sånger från nedre botten sa...

M.J, jag nöjer mig med att konstatera att Islam, lika litet som kristendomen, är en enhetlig religion och bör därför inte heller dömas som en. Over and out.