fredag 23 maj 2008

One Step Forward - Two Step Backward

"Oh, out of the light
Like a star, like a hero"


Suck. Det räckte uppenbarligen med att jag och dottern kvartade in framför schlagereländet för att jag skulle få en Perrelli i skallen.

***

Att det är Ulvskog som öppnar dörren för ett regeringssamarbete och inte Sahlin ska nog mest ses som en testbalong. Blir den inte nedskjuten på stubben av partiets betongsossar går tanken att utvecklas. Skjuts den ned får Marita stå där som ett fån. Och Mona går fri. En del politiska bloggare försöker i sina kommentarer att få vänsterpartiet att framstå som ett gäng kommunister, med en politisk agenda som ligger miltals ifrån sossarnas, som kommer att försöka förstatliga hela näringslivet vid ett regeringsskifte. Den som studerat vänsterpariet lite närmre ser saken lite annorlunda. Partiet har under de senaste åren tagit rygg på den radikala delen av fackföreningsrörelsen. En av vänsterns viktigaste källor till den dagspolitiska kursen är LO-Tidningens LO-opinion, som tar tempen på vad fackligt aktiva tycker i dagsaktuella politiska frågor. En del bedömare ser inte heller sprickan inom socialdemokratin. Toppen lierar sig hellre med miljöpartiet, medan partiets gräsrötter och trogna väljare gör en annan analys. Vore det LO:s medlemmar och fackligt förtroendevalda som fick välja vilket parti sossarna ska bilda regering med så väljer de vänsterpartiet. Inte miljöpartiet. Skälet är enkelt: Miljöpartiet är när det kommer till arbetsrättsliga frågor ett borgerligt parti. De klarar inte av att göra en maktanalys i ekonomiska frågor och de är motståndare till en demokratisering av arbetslivet.

Alldeles oavsett är utspelet från Sveavägen intressant. Men ska de tre partierna lyckas enas om en politik är det hög tid att de börjar förhandla om den politiska dagordningen. Det finns många grund och blindskär att sätta en gemensamma skuta på.

6 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Alla smutsiga detaljer sa...

Kommenterar med ett litet klipp från TT
(koalition4: Mp måste ändra sig om arbetsrätt enligt Metall)

Om ett regeringssamarbete ska bli aktuellt måste miljöpartiet ändra sig på några för socialdemokraterna och facket avgörande frågor som synen på a-kassan och arbetsrätten, anser IF Metalls ordförande Stefan Löfven, tillika medlem i partiets verkställande utskott.
- Jag har väldigt svårt att se att vi ska acceptera en regering som har något konstigt förslag på arbetsrätten eller för oss andra viktiga frågor, säger Löfven.
- Vi har motstånd i förbundet mot framför allt miljöpartiets syn på a-kassan och arbetsrätten. Och det gäller förstås EU-frågan också, fortsätter Löfven.

Sånger från nedre botten sa...

Asd, som jurist borde du vara van att läsa det finstilta i kontraktet: "Och det gäller förstås EU-frågan också, fortsätter Löfven." Vips, så höll Löfven rent på vänsterkanten också.

Alla smutsiga detaljer sa...

Ja, och Löfven har ju gjort sig känd för att tillhöra den - hur var det nu du uttryckte det - "radikala delen av fackföreningsrörelsen".
Du efterlyser för övrigt realpolitiska förhandlingar, hm - jag undrar om inte det redan pågår?
Så här säger Mona till TT för övrigt:
- Jag ser stora tecken hos både v och mp på att de är beredda på förändringar, och även från vår sida. Fast när det gäller EU är det hela okomplicerat. Vi ska vara med. Det fattar alla sju riksdagspartierna, säger Sahlin.

Sånger från nedre botten sa...

Asd, skrev jag att Löfven tillhör den radikala delen av röran? Nej, jag tänkte väl det. Löfven ser jag som en av betongsossarna. Men även en IF Metallordförande måste nån gång ha rätt.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jag är verkligen kass på att vara ironisk. Tror vi är överens.