onsdag 17 september 2008

One Track Mind

"And they all play on the golf course and drink their martinis dry,
And they all have pretty children and the children go to school
And the children go to summer camp and then to the university
Where they are put in boxes and they come out all the same"


Inte helt oväntat gick en av Svenskans ledarskribenter i spinn över Fredrik Reinfeldts regeringsdeklaration. Han lyckas också med konststycket att applådera Reinfeldts fadäs. En fadäs som den elake djävel jag nu är skulle älskat att se: statsministern rusar upp i talarstolen efter kungens tal. Orkestern lirar. Och lirar. Under tre musikstycken står Reinfeldt där i talarstolen. Det måste ha varit olidligt långa låtar för vår statsminister. "Det gäller att man är på plats om man ska få något gjort”, sa han tydligen när musiken tystnat. Och så kanske man kan se det. Personligen tycker jag bilden är talande för en regering som inte vill läsa på, utan tanklöst springer iväg och fattar en rad beslut som sedan måste revideras nåt år senare.

Sen är det inte utan att jag förundras över hur dessa nyliberaler resonerar. Nyss var vi inne i en högkonjunktur då var receptet för en fortsatt god ekonomi sänkta skatter, nu är vi på väg in i en lågkonjunktur och då är receptet återigen sänkta skatter. Det är nästan så att jag undrar om inte Walter Lure skrev låten 'One Track Mind' för dem.

4 kommentarer:

Malena sa...

Är det inte fascinerande att på riksdagens öppnande bestod musiken bland annat av en vokalgrupp som sjöng en låt av Salem Al Fakir? Visserligen var kungen där, det kanske emotsäger, men är det inte en anmärkningsvärd historielöshet? Skulle något annat land göra så?

Jag klagar alltså inte, bara fascineras.

Sånger från nedre botten sa...

Malena, du reagerar alltså inte på att de spelade tre av Fredmans epistlar på riksmötets öppnande? Vad kommer härnäst, Sex and drugs and rock 'n' roll?

Malena sa...

Jag hörde inte det, hörde bara lite när jag var nära radion, men det låter mycket upprörande. Däremot tänkte jag när kungen höll tal och pratade om att nya tider kräver nya sätt att styra landet eller nånting sånt, att tänk om han skulle sagt "...och därför kommer jag nu att abdikera från mitt ämbete och lämna plats för att modernt statsskick". Men det sa han inte. Men det hade vart kul. Fatta vilken chans kungen hade där att gå till historien, släppa århundradets bomb.

Sånger från nedre botten sa...

Sicken fegis.