"If You Got the Money / I think it would be funny / To take your girl, spend a bit of your cash for me / Cos then she might be happy, and no longer lonely / And I could take her out the next day for pretty much free."
Barnvecka. Igår när jag hämtade dottern berättade en av hennes kompisar att hon hade hållt på Cara Mia i schlagerfestivalen. Bara att hon sa Cara Mia gjorde att hjärnan infekterades i en halvtimme. Tack å lov började dottern sjunga på To Win My Love och ordningen återställdes någorlunda. Men barnvecka är alltid barnvecka; det finns alltid en avsevärd risk för att man går omkring och nynnar på nåt infantilt. Det var väl helt ok när hon var jätteliten och huvudet var ockuperat av Pippi Långstrump och Jojjes Goda, Goda. Nu däremot kan det vara schlagertjafs eller knatteeurotechno. Och jag lovar, det är inte kul att ha sån dynga i skallen. Att då vakna med If You Got the Money idag igen kändes som en befrielse.
Appropå If You Got the Money, fast i ett helt annat sammanhang, hade jag sällskap med en annan farsa på tricken in till stan i morse. Han jobbar som coach på Trygghetsrådet som hjälper nyligen arbetslösa att hitta nya jobb. Han var oroad. Trots att hjulen i ekonomin snurrar på så köps allt fler äldre ut av företagen. I bästa fall får de ett års avgångsvederlag, men vad hjälper det om din utbildningsnivå inte är i linje med vad marknaden eferfrågar. Två år som arbetslös går fort och med de nya a-kassereglerna hamnar man då på 65 procents ersättningsnivå. När han träffar dessa människor är hans enda råd att de genast ska se över sin personliga ekonomi och vända på varenda slant. Han ansåg att det finns en åldersfascism i Sverige.
I det har han rätt. Men det är värre än så. Företagen gör sig också i allt större utsträckning av med sjuka anställda, "de har inte plats i organisationen för rehabilitering". Därför köper de hellre ut dem. De sjuka är också de som har svårast att komma tillbaka i arbete. I dagens ekonomi ska organisationerna vara anorektiskt slimmade och då har inte arbetsgivare råd att anställa någon som de kanske inte tror kommer kunna jobba skiten ur sig.
Till och med vänsterpartiet köpte nyligen ut tre medarbetare som var deltidssjuka. Så nästa gång du hör någon från vänsterns partistyrelse uttala sig om större arbetsgivaransvar för sjuka, finns det bara ett svar: Gäller det även Kungsgatan 84?
onsdag 14 mars 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar