måndag 26 november 2007

Två grader varmare, något att hoppas på?

"Why you being a dickhead for?
Stop being a dickhead
Why you being a dickhead for?
You're just fucking up situations"


Igår orkade jag inte skriva. Lusten dog med DN:s förstasida liggande på köksbordet som på hela ettan hade en illustration om klimathotet: En hand som vrider på ett spisvred som markerar gradantal. Inget fel i det. Det är uppenbart att folk fortfarande inte tror att den västerländska livsstilen påverkar miljön negativt, så nog behöver vi upplysas alltid. Men sen kom inkonsekvensen. I en av puffarna ovanför huvudnyheten: "Bästa fyndshoppingen i London. DN Resor." Det är just den här typen av livsstil som inte längre funkar. Att flyga kors och tvärs över jorden är ingen gudabenådad rättighet, det är en lyx som förvisso allt fler västerlänningar får råd med, men som kostar ofantligt mycket i miljöpåverkan. Ska en förändring komma till stånd måste transportnäringen själva bära kostnaderna för sina utsläpp. Som det är nu subventioneras en ohållbar livsstil. För att citera Markus F i en debatt efter hans inlägg Vad fan är hög standard:

"Tro det eller ej, men jag är född på en tid då backpacking i Asien ansågs som ett stort äventyr, inte som någon form av rättighet. Faktiskt var det så att flygbiljetter var så pass dyra att Trans-Sibiriska järnvägen genom Sovjet med var det bästa alternativet. Så gammal är jag.

Jag är också uppväxt under oljekrisen när OPEC drog åt kranarna så att det fanns bensinransoneringskort i Sverige. Så jag vet att när den bistra ekonomin drar åt så har man inget val."

Idag fortsatte DN:s klimatserie med vad som händer när temperaturen stiger med två grader. Karin Bojs skriver: "Totalt hotas uppemot en tredjedel av världens växt- och djurarter av utrotning när den globala medeltemperaturen stiger över två grader." Innebörden är för människan är också glasklar, miljontals människor kommer att få det ohyggligt svårt med sin vattenförsörjning. Rubriken till Karin Bojs artikel blir därför minst sagt bisarr i sammanhanget: "Än finns hopp om två grader".

Det finns ytterligare en sak som irriterar mig med DN:s serie, i papperstidningen, och det är de uteblivna råden. Vad du och jag kan göra rent praktiskt för att minska vår negativa miljöpåverkan. Risken är ju överhängande att man bara blundar när det inte presenteras några valmöjligheter. På nätet kan vi däremot ställa frågor till DN:s klimatpanel. Ok, jag har bara en fråga: Vad fan gör vi åt saken? Vore tacksam för ett svar över hela förstasidan i morgondagens tidning.

***

Det var först under frukostbestyren som jukeboxen drog igång med två låtar. Först Kate Nashs 'Dickhead' och sen med T Rex 'Mambo Sun'. Med de två låtarna kan det knappast bli tydligare att min mentala jukebox kan manipuleras; båda låtarna har gått varma hos mig över helgen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
På DN står det att det inte har varit varmare än nu på 500 år
"Men slutsatsen ligger fast: världen har med största sannolikhet inte varit varmare än nu på 500 år, och troligen har den inte varit så här varm på 1 300 år."
Om den varm då vad orsakade uppvärmningen då? Mellan uppvärmningen då och nu har var det en period som kallades lilla istiden i Europa exempelvis. Temperaturen går upp och ner helt naturligt. Jag tror att våra koldioxid utsläpp har en försumbar inverkan på klimatet.

Sånger från nedre botten sa...

Anonym, du kan tro vad fan du vill, men forskningen visar att klimatförändringarna beror på mänsklig påverkan. Så fortsätt du att leva i Lalalala-land.

Jakob sa...

Anonym, egentligen spelar det mindre roll om du tror att det är människan som är orsaken eller inte, även om det är väldigt naivt att tro det. Ren logik och lite grundläggande fysik säger nog dig konsekvenserna oavsett orsaken kommer att resultera i ett förändrat klimat, som kommer att orsaka enorma miljökatastrofer över tid. Detta förutsatt att du har kunskaper om grundläggande fysik och kan tänka logiskt.

Magnus sa...

Det var två grader varmare under inledningen av denna interglaciära (="mellan istiderna")-period.

Denna period är när som helst slut. Lär säkert inte bli någon mer 2000- eller 4000-årig civilisation att uppleva behaglig värme den tiden.

Sen väntar istid med kilometer-tjocka istäcken över Skandinavien.

Nåväl. Det finns inge bevis i detenskapen för att SO2 ger så stark temperaturökning. Det vanliga budet är att hälften av 0,6 grader de senaste 100 åren är mänskligt orsakade, men vi vet inte. IPCC säger att datamodeller bevisar det, men de har ofta haft fel input och därför ändrats lite eftersom för att ge rätt resultat, men fortfarande antar de, t ex enligt senaste årets nya rön om aerosoler, helt fel antaganden vilket stjälper dem.

Nåväl, om det blivit 0,3 eller o,4 grader varmare av den 33-procentiga ökningen hitills lär det maximalt bli cirka 1 grad varmare vid fördubblad (+100 procent) CO2-halt, om 100 år.

Djurutrotningen är också lögn-propaganda i vetenskaplig skrud. Se här.

Tharand sa...

Fint skrivet! Håller med.

Pelle sa...

"forskningen visar att klimatförändringarna beror på mänsklig påverkan"

Tja, varför inte casha in på denna vetskap och vinna 125.000 dollar? http://junkscience.com/

Larva dig inte, det finns ingen "forskning" som visar att människan är ansvarig för GW.

Detta (GW) är en bara en ny liten rubrikfyllare för tidningarna, om 10 år så kommer allt detta vara ihågkommet som en 00-tals panik som tog över strax efter y2k skräcken!

men men, vissa vill leva i sina hollywood/reality-show verkligheter där allt är drama och nyckfullhet, där allt är akut och panik.. på tal om panik.. lyssna på magnus ugglas sång med samma namn, den talar mycket om vad dessa GW proklamerare tjatar om.

Gå ut och få lite frisk luft, om inte annat med er "JORDEN GÅR UNDER" banderoll.

Sånger från nedre botten sa...

FN:s klimatpanel är då enligt Magnus och Pelle en samling klåpare, konspirationsteoretiker och domedagsprofeter som inte har stöd av forskarvärlden. Mmm, så är det säkert (nynnar på: http://www.youtube.com/watch?v=UDZvP7T3B30).