onsdag 18 juli 2007

Cold Turkey

"She walked up to me and she asked me to dance
I asked her her name and in a dark brown voice she said, Lola"

Har du börjat knarka får du skylla dig själv om du får gulsot eller hiv. Så resonerar den borgerliga majoriteten här i stan. Antalet missbrukare i Stockholm som har fått hiv har ökat med 29 nya fall sedan årskiftet. I Malmö är antalet noll. Varför? Jo, de har ett fungerande sprututbytesprogram. Enligt de som styr i den här stan uppmuntrar man i Malmö missbrukarna att knarka. Här är tanken bakom politiken att det ska vara ett helvete att knarka. Jag tror inte att det är en framkomlig linje. Den som är torsk är torsk. Han eller hon kommer inte att sluta punda bara för att verktygen är slitna eller skitiga. Tyvärr. Behandlar samhället narkomaner inhumant får vi inhumana narkomaner. Svårare än så är det inte. Det borde vara så att den som till slut inte längre pallar att punda bör få en ordentlig uppställning från samhällets sida. Men som det är nu tycks det vara rena rama lotteriet om du som missbrukare kommer att få hjälp med att tända av. Har du väl kommit över tröskeln väntar en gigantisk flora med mer eller mindre seriösa vårdinrättningar. Uppföljningen på resultaten från dessa är trots omfattande kritik fortfarande usel från kommunernas sida. Har samhället inte en fungerande narkomanvård är rena sprutor faktiskt det minsta man bör kunna erbjuda tills dess att man har fått ordning på vården.

***

Dottern ville se Allsång på Skansen och då var det bara att kapitulera. Satte mig vid datorn och letade cykel i stället. Cirka fyrtio minuter in i programet är det nåt som stör mig; en melodi jag så väl känner igen kommer från tv:n, en kille sjunger om nån pokerkväll i Vårby Gård, ackomanjerad av ett bekant blås. Årets stöld är ett faktum. Florence Valentin, som bandet heter, har kapat det väsentligaste av The Clashs Rudie Can't Fail.

***

Idag är det dags för Bajen att ta livet av ytterligare ett spöke.

5 kommentarer:

Markus F sa...

Visst är det en jättstöld. Rudie can´t fail/Bankrobber i en salig blandning. Trots det gillar jag låten, den har varit min sommarhit sedan jag först hörde den i våras.
Redan då hade jag föraningar om det den skulle dyka upp på allsången..

Anton var på Skansen igår och kollade och fick hälsa på Love i Florence Valentin och var helnöjd.

(men den är ju inte lika bra som "Allt som är ditt")

Markus F sa...

För övrigt, om vi ställer oss frågan: Dör knarkare av narkotika eller dör dom av att knark är illegalt? Blodförgiftning, HIV och gulsot sprids ju inte med pulvret..

Sånger från nedre botten sa...

Som svar på frågan; av både och. Vilket är det sjuka. Ok om det bara var av drogen, men att samhället hjälper till med smittspridning och ökar lidandet genom att förvägra pundarna sprutor är inte bara huvudlöst, det är känslokallt.

Jah Hollis sa...

Grattis till vinsten mot KFF. Inte illa att spöa dom, det ska jag villigt erkänna.

Sånger från nedre botten sa...

Jah, det var helt enkelt dax.