fredag 6 juli 2007

Ett osmakligt hafsverk

"And we talk about friends and we talk about records, talk about life and we’ll talk about death, and we dance in the living room, dance on the sidewalks, dance in the movies, dance at the festivals, dance, dance
No men ever really dance like this"


En kvarts miljon människor har lämnat sin a-kassa sen årsskiftet, visar siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring. I stället för att lämna den fackliga organisationen har många valt att lämna a-kassan. Förhoppningsvis har alla dem som nu gått ur a-kassan så bra kollektivavtal att deras uppsägningstid överensstämmer med den karenstid som finns för att kunna tillräkna sig a-kassa vid arbetslöshet. I annat fall gamblar de med en hög insats.

Det går inte att komma ifrån att regeringens försämringar i arbetslöhetsförsäkringen inte bara är osmaklig, den framstår allt mer som ett hafsverk. A-kassorna ska själva stå för den fördyring i ökad administration som det nya regelverket innebär, samtidigt som det visar sig att höjning gjort att försäkringen är överfinansierad. Vidare är allt fler som drabbas av arbetslöshet underförsäkrade, det vill säga att de inte får ut 80 procent av sin tidigare lön.

Vi som jobbar och riskerar att bli arbetslösa pröjsar nu mer än dubbelt så mycket för en försäkring som är betydligt sämre.

Ändå har vi som har ett jobb det förhållandevis bra. Våra avgiftshöjningar går ju till att betala våra skattesänkningar. Men då vi ska inte glömma bort att de som drabbats värst är de sjuka och arbetslösa som får betala avgiftshöjningarna, men inte får skatteavdragen. Osmakligt var ordet sa Bull.

3 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Osmakligt, orättvist och ohederligt!

Jah Hollis sa...

Finns det någon som trodde att en högerdominerad regering verkligen skulle satsa på de fattigaste? En mörkblå regering som jobbar för att de sämst ställda ska få det bättre är en oxymoron om något.

Sånger från nedre botten sa...

Tillräckligt många för att det skulle bli ett regeringsskifte. Jag träffade själv människor som trodde, eller kanske snarare hoppades, att de skulle få jobb med en ny regering. Och med tanke på hur di blåe framställdes i media är jag inte förvånad, först efter valet startade den hårda granskningen av deras förslag kring a-kassan. Så oavsett vad vi visste om moderaterna var det många som hoppades på nåt annat.