söndag 20 april 2008

Friluftsdag

"Aye aye aye, aye aye aye Tell you baby, you huggin up the big monkey man
Aye aye aye, aye aye aye Tell you baby, you huggin up the big monkey man"

Det var rastlöst i morse. Egentligen skulle det ha blivit utgång igårkväll. Men det blev det inte. I stället en rastlös morgon. Solen sken och dammtussarna syntes mer än vad som behövdes. Tanken på att starta dan med att städa ville dock inte infinna sig. Inte då, när klockan var tio. Hela tanken på att ta fram dammsugaren hade känts som ett förräderi mot våren. Och det förstår vem som helst att det går inte för sig. Eftersom att jag visste att Marathonmannen var ute och nötte fotsulor på asfalt var det heller ingen idé att ringa honom. Ringde istället Markus, som för en gångs skull inte var på väg ut att nöta stigar i skogen, och han hängde gärna på. Det blev en skön tur ut till Orminge. På väg hem landade vi på en parkbänk på norra Hammarbyhamnen. Markus hade med sig en liten plunta skotsk medicin. När vi satt där och softade i solen och glodde på den vårflanerande finklädda medelklassen var det inte utan att jag började tänka på ett annat Södermalm i en annan tid. För trettio år sen hade jag en vän vars familj bodde i en tvåa på Östgötagatan, ner mot Folksam. De var tre barn och två vuxna. Farsan rökte Bill som Bosse brukade sno en eller annan av. På kajen låg en inhägnad pappersåtervinningsfirma. Bosse och jag smet in där ibland och kröp omkring på de höga pappersbalarna som var täckta med presenningar och hittade massvis med serietidningar och en hel del "herrtidningar". Behöver jag säga att det var otroligt spännande för två grabbar i tolv- trettonårsåldern?

Efteråt satt vi i Markus kök och slängde ned varsin kall tjeck i halsen som belöning. Sen blev det nybakta bullar och kaffe innan det var dags att hoja hem.

***

Tack och lov ställdes gubbfotbollen in ikväll. Vi gick i stället till 3V. En inställd träning är också en träning, eller vad det nu var Lundell sa.

***

Bilden är hämtad från The Horton Collection.

Inga kommentarer: