"Here comes the boat
Only half-afloat
Oarsman grins a toothless smile"
Vid varje katastrof, i stor eller liten skala, söks det numera enträget efter någon att lasta för det inträffade, någon att lägga ansvaret på, en skyldig som vi gemensamt ska kunna avsky. Inte för att det på nåt sätt får det inträffade ointräffat, utan för att vi tydligen behöver någon att ställa vid skampålen.
Efter Estonia har det sökts med ljus och lykta efter någon att klämma dit; rederiet, varvet, regeringen, militären eller kanske terrorister.
Efter tsunamin; regeringen. Igen.
Och nu när det gäller mordet på Engla, ska nu polisen tydligen få skulden. Finns det en nyhetsredaktion som inte ännu har hängt på skulddrevet? Svenskan, DN, Expressen och Rapport har alla kört vinkeln om att mordet kunde ha förhindrats. De har alla hittat någon som klivit fram och kan berätta: "om de bara lyssnat på mig så hade det inte hänt."
Jag tycker att det är oansvarigt från redaktörernas sida. Det är så fruktansvärt lätt för nån att hävda att nåt kunde ha förhindrats, fått en annan utgång, om bara om si eller så hade gjorts. Det förpliktigar nämligen inte ett dugg att vara efterklok. Var i ligger nyheten i kontrafaktiska påståenden? De fyller bara ett syfte, att skuldbelägga.
onsdag 16 april 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hej, intressant blogg...
bra tänk.
/fridapanik
Kanske kan det bidra till lite självkritik hos polisen så att man inte gör om samma miss.
För här handlar det ju om en förödande miss, inget tvivel om det.
Att man sedan inte kan ändra på det som hänt är en annan sak.
Men om man inte bryr sig om en sådan miss. Tja, varför då bry sig om något överhuvudtaget?
Man kan ju alltid dra till med det nysvenska: Shit happens!
Och sedan gå vidare som om inget hade hänt.
Jah, det är bra att polisen har anmält sig själva och att de framkomna uppgifterna ska utredas. Men att från det dra slutsatsen "Englas liv kunde ha räddats" (SvD 080415) menar jag är att gå för långt. Vem vet det med säkerhet?
Skicka en kommentar