onsdag 23 april 2008

Hårdare tag

"Blood and Chocolate
I hope you're satisfied what you have done
You think it's over now
But we've only just begun"

Andas du ordet "vård" i samma andetag som brott och straff diskuteras blir du i princip omyndigförklarad. Trenden i Sverige är att straff ska vara straff för straffets skull. Ingen tycks längre tro att en människa som har begått ett brott kan genom vård och utbildning fås till ett liv utan kriminalitet. "Sånt snack är sjuttiotalsflum! En brottsling ska spärras in och nyckeln ska kastas i sjön."

Ett land som i princip praktiserar den hårda linjen fullt ut är USA. Där spärras brottslingar in i parti och minut. Faktiskt så till den milda grad att landet har flest fångar per capita i hela världen. Till och med fler än Kina. En av var hundrade amerikan sitter inne.

Men blir det bättre då, undrar jag.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det förefaller vara så, i alla fall är det bätre än här statistik visar att det är lägre risk för medel amerikananen att bli våldsoffer än det är för medelsvensken.

I synnerhet när det gäller olika typer av våldsbrott.

John Olsson sa...

Faktum är att kriminaliteten i USA gått ned sen man blev hårdare mot kriminella. Den nya lagen "three times and out" har haft stor betydelse här.

Frågan är vad som är bästa sättet att få ned kriminaliteten. Hålla på och dalta med kriminella som mn gör i Sverige är knappast att föredra.

Sånger från nedre botten sa...

eriande skriver om "statistik" och John om "faktum". Och då låter det naturligtvis bra. Några bifogade länkar vore på sin plats. Själv har jag suttit i en timmes tid med den nationella statistiken samt eurostats och eftersom att de inte jämför brottslighet utslaget per capita annat än när det handlar om mord (Sverige ligger då bra till, vi dödar varandra i sämre utsträckning än resten av européerna) undrar jag självklar varifrån eriande och John har fått sina fakta.

Anonym sa...

Lagen "3 times and you are out" innebär domar utan avsikt och tanke.
Ofta snarar den småfiskar medan de stora går fria.

Anonym sa...

I ett land där det är en affärsidé och en lukrativ inkomst för en delstat att driva fängelse, är det nog inte så konstigt att var hundrade person sitter i fängelse.

Anonym sa...

Bra inlägg! Gillar också din bild på Mr. Marley! ;-)

Sånger från nedre botten sa...

John, det här är inget klotterplank. Därför tog jag bort din kommentar. Starta en egen blogg och torgför dina tyckanden där. Har du fakta att komma med är jag eventuellt intresserad av en dialog.

Sånger från nedre botten sa...

John, återigen kom du bara med tyckanden. Och återigen är det här inget klotterplank. Har du tid att komma med tyckanden här så har du all tid i världen att blogga.

Bye, bye!

John Olsson sa...

Du verkar lite högspänd, min vän.

Anonym sa...

Det är klart, ju fler människor du låser in, desto mindre brott. Men är det ett samhälle man vill leva i? Där folk sitter på långa straff för småbrott?

Jag har själv varit i fängelser i California och träffat fångar som sitter på 25 to life dömda med hjälp av "Three strikes and you are out"-lagen. En hade använt en falsk check på 3000 dollar, en annan hade haft lite marijuana i fickan. Det finns många liknande fall. T.ex. stöld av videoband med tecknad barnfilm (födelsedagspresent).

Svarta drabbas värre, inte minst för att systemet på vissa håll är riggat mot dem. T.ex så är det mycket hårdare straff för innehav av samma mängd crack jämfört med kokain.Det sistnämnda är ju mer av en vit medel- och överklassdrog.

Men visst är det svårt att direkt jämföra förhållanden i USA med Sverige. Och visst känner jag mig säkrare i tunnelbanan i New York än i Stockholm. Men här i New York så koncentrerade sig polisen mycket på små "quality of life"-brott. Tror inte att det ledde till fängelsestraff, snarare tillsägelser som höll gator och torg rena och trevliga. Tanken var att småbrott leder till större brott och att det gällde att bryta kedjan tidigt.

Sånger från nedre botten sa...

Thomas, jag tror inte att det ligger en motsägelse i att polisen syns och ingriper mer på gatorna och i tunnelbanor och att man har en kriminalvård som mer riktar in sig på rehabilitering och återanpassning till samhällets normer snarare än straffande för straffandets skull.

Anonym sa...

Jag håller med om det 100%..
Fokus måste ligga på rehablitering.
Visst finns det de som aldrig kommer bättra sig.
Men det finns säker minst lika många som vill ändra sitt liv till det bättre om de får chansen.

Här i USA är ju fängelser ett slags university of crime.
Det i kombination med att det är svårt att få jobb efter ett fängelsestraff gör att många tyvärr aldrig klarar att bryta med sin kriminella livsstil.