fredag 25 april 2008

Kiss Me Deadly

"Thinking of poems of poverty
Sitting with a tight clenched wrist, thinking how to gain authority"


Igår hade kusinerna från andra sidan Slussen derby. Inte helt otippat blev det boxning också. Tydligen assisterad av vakter och polis. Vad som verkligen hände lär det tvistas om till dödagar. Men helt uppenbart fortsätter element i klackarna att spika på fotbollsfesternas kista. Jag har upplevt den här tillbakagången i läktarkultur på Söderstadion och tycker att den är så förbannat tråkig att jag av bland annat det skälet inte längre går på matcherna. Bajens klack var en gång i tiden Sveriges i särklass bästa och fyndigaste klack. Nu vete fan.

Jag har läst många som ställer sig helt oförstående till varför grabbarna fajtas. Andra kommer med jättelånga sociologiska förklaringsmodeller. Jag är ganska säker på att det handlar om två saker: Du hittar ett gäng som "ställer upp" och kickar. Det senare är inte alls oviktigt. Billy Idol och Tony James beskrev det alldeles på pricken i 'Kiss Me Deadly':

"Another battle was won and lost
Down The Bishops End last night
Spotlights pick the kids in triumph
With a thousand scarves in flight, see how they run
Spring from the terraces in black and white
Young and old into the fight
Having fun
In South West Six
With violence for a fix
Kiss me, deadly, tonight"

Här hemma Söder om Söder hängde några vilsna gnagarcasuals i tjugoårsåldern utanför min port i solskenet och drack bira. Och det hade jag väl kunnat ha överseende med, men när jag de pissar nedanför min balkong säger jag självfallet ifrån. Mer intressant var att två av hjonen ställer sig vid en parkbänk mellan två höghus och drar varsin lina. Jag menar, hur tänker man då? Som om det ynkliga buskaget som kringgärdar parkbänkarna ska dölja att man tar knark, eller?


***

Förra veckan klurade jag på om jag gillade Duffys hitlåt eller inte. Min tveksamhet bottnar bland annat i en lite för uttänkt paketering. Den här veckans grubbel är av samma slag. The Last Shadow Puppets (skrev puppies först...) är veckans hajp. Men är det inte lite One Step Forward, Two Steps Backward, som Prince Jazzbo toastade i mitten på sjuttiotalet?

Jag ger er båda versionerna, först den jag själv gillar bäst:Sen den som är på plattan och som mina funderingar egentligen gäller:

9 kommentarer:

Fredrik sa...

Assisterad av vakter och polis?, var det nåt bråk innan dom kom? Nej, dom startade och orsakade ALLA skador på fotbollssupportrarna. Det kommer inte diskuteras till dödagar utan det är allmänt känt vilka som låg bakom misshandeln.

www.globaltifo.com
www.jarnkaminerna.se
www.svenskafans.se

Skippa kvällstidningarna som säljer fotbollskulturen för en 10:a...

Sånger från nedre botten sa...

Fredrik, du tror med andra ord inte att polis, vakter och en del andra har en annan åsikt i frågan? Det tror nämligen jag och därför skrev jag som jag skrev.

Lars-Olof sa...

Det handlar inte om vakter och polis är av en anna åsikt, vilket dom självfallet är, dom skulle aldrig erkänna att dom är av samma skrot och korn som det som dom ska bekämpa. Men det sprlar ingen roll vad dom säger eller anser, vi som var där vet vad som hände. Svenska ordningsmakt beter sej ibland som kinesisk. Men det är tabu och socialt självmord att tala om dom problem som finns. Som fredrik säger så var det inte en susning av bråk tills vakter och polis kom in i bilden.

Ankan sa...

Jag medhåller, den första e ju helt klart den bästa. Men det e en ganska snygg video.

Jah Hollis sa...

Toastade Jazzbo möjligen till Max Romeos One Step Forward?

One step forward
Two steps backward
Down inna Babylon...

Sånger från nedre botten sa...

Jah, det ska jag låta vara osagt då Max inte tillhör favoriterna här, men Jazzbos version heter Ital Corner och ligger på LP:n med samma namn, http://www.roots-archives.com/release/559#rel456, jag har den med grönt omslag och det var ett av de första reggaevaxen jag köpte på S:t Eriksgatans skivbörs. Jag håller den fortfarande för en av de bästa.

Jah Hollis sa...

Desmond Dekker och Max Romeo gjorde de första reggaelåtarna jag riktigt fångades av: The Israelites och Wet Dream.

www.youtube.com/watch?v=r5JHGi0awgc
www.youtube.com/watch?v=RQRPX9n9fIo

All respekt till Jazzbo, men visst är det det Max Romeos låt han toastar över?

www.youtube.com/watch?v=OaVKf6Q2QVk
www.youtube.com/watch?v=2NHNIgYRKVQ

Sånger från nedre botten sa...

Inget tvivel om saken, men jag gillar Jazzbos domedagsröst bättre.

Anonym sa...

bra start