tisdag 24 april 2007

Jorden anropar Mona

"Lively up yourself and dont be no drag
Lively up yourself, cause this is the other bag"

Vaknade vid femrycket första gången i morse, sov sen lite mer än en timme till. En bra natt. Känner mig nästan utvilad. Idag är det en månad sen hopparen hoppade. Antalet nätter som jag sovit utan att ha vaknat kan räknas på ena handens fingrar. Nej, det är inte hopparen som hemsöker mig på nätterna, utan det är nån oro som gör att jag först sover ett par timmar sen vaknar jag en gång i timmen tills det är dags att stiga upp. Att bara vakna en gång på en natt är därför lite skönt.

***

I dagens Svenskan är det en stor intervju med Mona Sahlin. Nånstans infriade den mina fördommar om henne som en lika stor betonghäck som sina närmsta företrädare. Lika maktfullkomlig. Hon tydliggör att nåt djupare samarbete med miljöpartiet och vänsterpartiet kan det i dagsläget inte bli tal om. Varför? Jo, för de båda partiernas hållning i EU-frågan.

-Man kan inte skilja någon politisk fråga från den europeiska unionen. Vi är med i EU och varje regering måste med hull och hår kunna gå in i samarbetet. Då är det förstås problem, för att uttrycka det milt, att samarbeta med partier som tycker att vi ska lämna det här. Vilken trovärdighet ger det?, säger Mona Sahlin.

Resonemanget är tokigt på flera sätt och ger uttryck för den socialdemokratiska elitens syn på EU-projektet. Det nåt som vi i Sverige bara ska gapa och svälja, "med hull och hår". Varför då? Hade de fått som de velat hade vi varit medlemmar i EMU nu och hur hade vår ekonomi sett ut då? Troligen inte lika god och med största sannolikhet med en betydligt högre arbetslöshet. Det var inte direkt ledningen för socialdemokraterna som reagerade på att förslagen till tjänstedirektiv och ny EU-konstitution stärkte arbetsgivarnas ställning och försvagade arbetstagarnas. Det var TCO som snabbast reagerade och lyckades få LO att se svagheterna.

Sen har vi själva sakfrågan, kan sossarna samarbeta med partier som har utträdet inskrivet i partiprogrammen? Visst kan de det. Vare sig miljöpartiet eller vänsterpartiet driver idag frågan aktivt. Så trovärdigheten får sig inte en större törn än när Nalin Pekgul går ut och driver frågan om att föräldraförsäkringen ska kvoteras rakt av, snarare mindre (fast jag håller med Nalin i den frågan). Och du Mona, hur är det; ska Sverige vara en monarki eller ska den avskaffas?

Jag tror att svenska folket kan se skillnaden på realpolitik och ideal, även vid ett eventuellt valsamarbete. Men det som bekymrar mig mest är den självgoda von oben-hållningen som Mona Sahlin fortfarande ger uttryck för. Samma hållning som socialdemokraterna drev internt inför det senaste valet. I materialet till fackföreningsrörelsen talades det endast om en "socialdemokratisk valseger". När inträffade en sån senast? Vad de inte vill se är att de inte klarar sig utan politiskt stöd. Och med tanke på svenska folkets skepsis mot EU kan det kanske vara bra om det finns några i en framtida regering som delar denna skepsis och inte sväljar allt med "hull och hår", eller är politiska alibin för de egna eu-skeptikerna, utan faktiskt kritiskt granskar sakinnehållet i det som tjänstemännen i Bryssel producerar.

Kanske skulle ett regeringssamarbete vitalisera socialdemokratin. Kanske skulle de tjäna på en ödmjukare hållning. Kanske skulle de återigen börja lyssna till gräsrötterna...

..nej, nu flög tankarna visst iväg. Men nog vore det trevligt.

Inga kommentarer: