torsdag 11 oktober 2007

Songs of Freedom

"Emancipate yourselves from mental slavery;
None but ourselves can free our minds"

Idag var det tufft att ta sig upp ur sängen, kudden höll fast huvudet och täcket slingrade sig runt kroppen som en boaorm i färd med att kalasa på sitt byte och det här bytet hade gärna låtit sig smaka. Men sen tog konventionerna vid och upp stolpade jag. Drog igång mokabryggaren (sorry, mr Korrektiv, men jag använder också mokabryggare för att få liv i maskineriet) och gick in till dottern för att få liv i henne. Hon är bara åtta bast och trynar som en hel tonåring. Hur det ska bli när hon väl blir tonåring törs jag inte ens tänka på.

***

Kommer ni ihåg när man skulle välja pensionssparande? I brevlådan låg helt plötsligt ett gigantiskt kuvert med en massa namn på fondbolag som man aldrig tidigare hade hört talas om; det var den nya valfriheten: "Varsågod! Klanta till det ordentligt för egna pengar och på egen risk. Vi, staten, tar gärna så lite ansvar för dig som medborgare som möjligt." Bland alla fondbolag var det ett litet antal som berömde sig för att vara "etiska", lite dyrare, men bättre för samvetet. Borde vara en god affärsidé i ett land där cirka halva befolkningen röstar på sossarna, miljöpartiet och vänstern kan man tycka. Nu blev det väl ingen rusning till de fonderna, trots aggressiv marknadsföring. Kanske var det tur. Ty nu visar det sig att dessa fonder i innehåll inte nämnvärt skiljer sig från de andra (oetiska) fonderna. En annan är inte så där jätteförvånad. Ska du få maximal utdelning säger logiken att du inte kan dalta; kör sönder människor och miljö, de kostnaderna är bara jordnötter om du vill få ut så mycket som möjligt så snabbt som möjligt. Vilket är kvartalskapitalismen grundidé. Vill du ha en förändring till stånd? Då får du nog lyfta på arslet och börja göra nåt själv.

2 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Tänka sig, den låten kunde jag spela och sjunga en gång i tiden. Kanske kan än om jag skulle försöka. Men gurorna står mest och samlar damm nu.

Sånger från nedre botten sa...

Påminn mig inte om dammsamlarna. Fast ett par polare vill ha med mig på bas igen...
..usch stor och tung.