onsdag 26 september 2007

Idiot Wind

"People see me all the time and they just can't remember how
to act

Their minds are filled with big ideas, images and distorted facts.
Even you, yesterday you had to ask me where it was at,
I couldn't believe after all these years, you didn't know me better than that
Sweet lady"

– Vi placerar helt enkelt ut föremål och bevakar dem, säger befälhavaren enligt Washington Post, om någon plockar upp föremålet så attackerar vi. USA:s armé använder sig av vapen som lockbeten. Plockar någon irakier upp dem är det bara att skjuta för då är de en legitim motståndare tycks nåt smart befäl ha resonerat. Uppenbarligen oförmögen att kunna fundera ut alternativa tankegångar till varför någon plockar upp vapen som ligger och skräpar; att ta bort dem så att inte barn får tag i dem; att det i ett fattigt land inte bara är ett vapen utan att det faktiskt är pengar som ligger där; att lämna in dem till "myndigheterna". Det finns en hel del alternativa möjligheter till varför någon tar upp vapen från gatan. Men avhumaniserar man sin fiende ser man inte längre än sin egen näsa räcker och då är man troligen torsk. Avhumaniserar man ett helt folk är man det definitivt.

"Idiot wind, blowing every time you move your mouth, Blowing down the backroads headin' south."

***

I en helt annan fråga tog jag upp de låsta dörrarna mellan kommuner och landsting som har sin grund i att de bevakar sin egen penningpåse. I morgonekot rapporterades det om vilka vidriga konsekvenser det kan få:

"Landstingets utredare konstaterar också att om utskrivningarna från den låsta avdelningen hade fungerat skulle Lasse inte ha blivit mördad. I nästan ett år var han så pass frisk att han kunde lämna avdelningen. Men eftersom kommunen och landstinget inte kunde komma överens om vem som skulle betala för Lasses stödboende utanför sjukhuset blev han kvar på den låsta avdelningen."

"Idiot wind, blowing like a circle around my skull, From the Grand Coulee Dam to the Capitol."

***

Ibland känner man på sig att nåt är fel. Ni vet när man ser en människa och det nästan börjar klia i kroppen. Igår fick jag den känslan när jag och dottern kom hem; en påtagligt bestruken kis stod och väntade på hissen pladdrandes i mobilen. Jag och dottern gick upp. Något senare gick jag ut med soporna och då ser jag grabben sitta och röka horse i trappen. Vad jag gjorde? Blev sur och bad honom dra åt helvete, vilket han gjorde.

"You're an idiot, babe. It's a wonder that you still know how to breathe."

4 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Horsepundare i trappan.
Det låter inte kul.
Idiot Wind är Dylans bästa låt, all time!

Sånger från nedre botten sa...

Tack och lov satt han inte och skjöt.

Idiot Wind liras ofta i den menatala jukeboxen, men bästa låt. Nja.

Jah Hollis sa...

Jo!

Sånger från nedre botten sa...

Min bäste Jah, du vet att jag inte argumenterar i dylika spörsmål. Just den dagen var Idiot Wind den bästa Dylanlåten. Idag inte. Idag är det Maggies Farm. Så det så!