måndag 10 september 2007

Junkie Slip

Bienvenida a Tijuana
Bienvenida mi amor
De noche a la mañana
Bienvenido a Tijuana...

Är du knarkare får du skylla dig själv, det är väl den enda rimliga tolkningen av flera landstings bristande vård för narkomaner. En annan mer trolig förklaring är väl nån form av perverterad spariver som bottnar i att många med drogproblem återfaller och "eftersom att de gör det är det väl ingen idé att lägga ut några stålar på dem". Att sen den totala samhällskostnaden alltid blir dyrare om man inte gör nåt åt ett problem kommer sig av att varje myndighet sin egen plånbok närmst. Väl fungerande samarbeten mellan kommun och landsting är dessvärre ett undantag än en regel. Kostnader bollas som heta potatisar mellan olika enheter och ingen vill sitta med Svarte Petter på slutet. Under tiden begår narkomanen x antal brott som kostar samhället hundratusentals kronor. Så länge det inte finns en enhetlig syn på samhällsekonomin som en storhet kommer nog dessvärre de här rapporterna att avlösa varandra. Och under tiden får knarkarna skylla sig själva och ägna sig åt lite självsanering. Det vill säga dö.

6 kommentarer:

Neander sa...

Planen är givetvis att sätta fart på byggsektorn och smälla upp fler fängelser...
Cynisk? Jag?
Skyll inte på mig. Jag röstade på det röda laget.

Sånger från nedre botten sa...

Neander, jag önskar att verkligheten hade varit en annan med en annan regering. Men det var den inte och kommer inte heller att bli. Vi går mot en framtid där den ideologiska mitten (där alla partier samlas) blir allt mer individualistisk, moralistisk och bestraffande och där den ultraliberala synen på samhällsekonomin kommer att vara den enda rådande fram till nästa gigantiska kris. Fram till dess är det bara att slåss mot väderkvarnarna.

Flugan på väggen sa...

Det här är en så stor fråga att den inte riktigt går att greppa i tankevärlden. Att då "samhället" skulle kunna få en samlad syn på orsak och verkan är ju i det närmaste en utopi.

Och ska man verkligen tala utopi så är den egentliga frågan naturligtvis inte hur man ska behandla narkotikaproblem och andra beroendeformer, utan hur man ska undvika att människor fastnar i ett beroende från början.

Men det är inte politik, utan filosofi...

Sånger från nedre botten sa...

Flugan, nu var det inte en samlad syn på orsak och verkan, utan om de styrandes oförmåga att värdera saker för vad de kostar samhället och inte vad de kostar olika kommunala, landstings eller statliga ekonomiska enheter.

Din andra fråga är faktiskt politik också...

Jag tror nog inte att vi kommer till bukt med alla drogproblem, men ambitionen från samhällets sida borde vara att om nån vill bli ren ska den ha möjlighet till kvalificerad vård på stubben.

Flugan på väggen sa...

Jag försökte vara lite sarkastisk med kommentaren om politik/filosofi, men jag har visst lagt av mig lite. Skyller på att jag skrev ett 4 ggr så långt inlägg först, som jag sedan klippte ner. Det jag menade var att den frågan är så komplex att det krävs en totalt förändrad syn på vår livsstil och moral.

Naturligtvis har du rätt om att den som vill ha vård ska kunna få det.

Sånger från nedre botten sa...

Tänkte väl att jag hade rätt.

;-)