tisdag 11 september 2007

Jesus died for somebodys sins - But not mine

"Muffle the drums.. and hope the new century comes…
Was it all the amphetamine presidents and their busy wives
Or did Manhattan crumble the day Marilyn died?"

Marita Ulvskog har tagit bladet från mun i en intervju i Svenskan och föreslår ett förbud mot religiösa friskolor. Om ett par dagar kommer säkert någon annan högt uppsatt sosse säga motsatsen, så är ordningen i partiet återställd. Det vill säga att den röstfiskande pragmatismen åter får ett ansikte. I sak har Ulvskog naturligtvis rätt. Det är inte ett steg tillbaka att de religiösa friskolorna fått frihet att indoktrinera barn med statliga pengar, det är hundratals steg.

Människor som på fullt allvar anammar Bibeln, Koranen eller vilken annan bok bokstavligt är en samhällsfara. Vad människor tror på i sitt hem eller i sitt samfund är deras ensak, ty vi har religionsfrihet, såvida det inte står i strid mot andra människors demokratiska rättigheter. Då måste den religiösa friheten faktiskt inskränkas på samma sätt som den politiska inskränks. Och det är väl här man kan fråga sig om de bokstavstrognas tro inte per automatik förnekar andra människor deras rättigheter. Ur det perspektivet är det en självklar hållning att skolor som drivs av religiösa samfund och sekter ska ha rätten att göra det. Men endast på barns fritid och utan statsunderstöd.

Det finns en text som många har fått i sina mejl och som alltid blir aktuell när religion och fundamentalistisk kristendom diskuteras:

Öppet brev till de präster som skrivit under uppropet mot välsignelseakten för homosexuella.
Jag har en del frågor till er präster som vet och kan allt.


Jag tänker sälja min dotter som slav (2:a Mos 21:7). Vad kan vara ett skäligt pris?I 3:e Mos 21:20 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till mig hävdar att detta gäller bara människor utanför EU. Kan han ha rätt?

Min granne som jobbar på Kvantum insisterar på att även jobba på söndagar. Enligt 2:e Mos 35:2 så måste han dräpas. Är jag moraliskt ansvarig för att göra detta själv?

Jag besöker inte kyrkan då jag lider av stor närsynthet och enligt 3:e Mos 21:20 får jag inte närma mig Guds altare om jag ser dåligt. Min son konfirmerar sig nu och del vore kul att se hur han uppför sig i kyrkan. Är det okej om jag sitter i vapenhuset?

Kan mina barn börja träna fotboll i IFK Värnamo då 3:e Mos 11:7-8 säger att de inte får röra resterna efter en död gris. Eller måste de fortsatta spela här hemma med en plastboll?

En bonde här ute i Tånnö envisas med att odla olika grödor på samma jord och syndar därmed mot 3:e Mos 19:19. Han har även den fula ovanan att svära mycket. Nu är hans fru inte heller mycket bättre då hon envisas med att gå klädd i kläder som är gjorda av mer än ett tygmateriel (vanligen bomull och polyester). Är det nu nödvändigt att samla hela Tånnöbyn för att stena dem? (3:e Mos 24:10-16). Kan vi inte bara bränna dem på bål som vi brukar göra med människor som ligger med sina släktingar (3:e Mos 20:14)?

Jag vet att ni präster har gått på djupet i dessa frågor så jag ser fram mot tydliga och raka svar. Stort tack till er rakryggade präster som tydligt visar att Guds ord är evigt och oföränderligt.

Magnus Samuelsson i Tånnö

Frid!

21 kommentarer:

Anonym sa...

I sak har givetvis Ulvskog fel. Jag är inte särskilt förtjust i "Ulvskogs skolor" och det är inte hon heller som de ser ut idag...
mvh Roger

Sånger från nedre botten sa...

Imponerande sakframställning Roger!

LeoH sa...

Läs apostlagärningarna. Där finns en beskrivning av hur kristna ser på ren och oren mat och varför.

Sånger från nedre botten sa...

Leo,om det tian du syftar på så blir finns det väl ingen förklaring, bara ett påstående:

9 Nästa dag, medan de ännu var på väg och närmade sig staden, gick Petrus vid sjätte timmen upp på taket för att be. 10 Han blev då hungrig och ville ha något att äta. Medan man gjorde i ordning maten, kom han i hänryckning. 11 Han såg himlen öppen och något som liknade en stor linneduk komma ner. Den var fäst i sina fyra hörn och sänktes ner till jorden, 12 och i den fanns alla slag av jordens fyrfotadjur och kräldjur och himlens fåglar. 13 Och en röst kom till honom: "Stig upp, Petrus, slakta och ät!" 14 Petrus svarade: "Nej, nej, Herre! Jag har aldrig ätit något oheligt eller orent". 15 Då sade en röst för andra gången till honom: "Vad Gud har förklarat för rent skall inte du anse vara orent." 16 Detta hände tre gånger, och sedan togs duken strax upp till himlen.

Att ingen ska sätta sig upp mot Gud, är alltså påståendet. Det problematiska är att någon/några män har varit Guds ställföreträdare och skrivit Boken som sedan har redigerats som vilken annan bok som helst och därefter översatts till oigenkänlighet, för att sedan uttolkas av tusentals samfund till en handfast sanning att leva efter. I övrigt har jag inget att invända, mer än att männsikosynen känns något unken på rätt många ställen.

Malena sa...

Religiösa friskolor är säkert dåliga, men det stora problemet är ju friskolesystemet i sig. Om Ulvskog hade haft kraft att vilja avskaffa det istället för att bara syssla med mediala frågor som religiös fanatism hade hon varit riktigt rätt ute.

Det är ju inte bara sjukt att vi offentligt finansierar religösa samfunds skolor - men att vi finansierar privatskolor, oavsett av vilken sort de är. Och sen det vansinniga i att konkurrensutsätta skolan. Min lillebror började nyss gymnasiet, han har på sin skola ett program som heter "entreprenörsprogrammet". Vad är det för trams? Ordet trams är faktiskt det rätta för alla konstiga, meningslösa kurser och program som finns. Han fick också högvis av reklambyråutfomade utskick på posten när han skulle välja. Ska skolans resurser verkligen gå till marknadsföring? Mamma är rektor på en gymnasieskola som bara har studieförberedande program, men eftersom det är mest lönsamt att ha yrkesprogram har de nu måst hitta på ett sånt till nästa läsår. Bara för att de behöver pengarna alltså. Så har de fått knåpa ihop nån slags trädgårdsdesignprogram. Och allt det här är högerpolitik, men samtidigt helt antiintellektuellt. Och ett slöseri med skattepengar, de som borgarna är så himla rädda om. Och sossarna har typ inget att invända.

Alltså, de här jävla entreprenörsprogrammen, det är de som är den verkliga faran.

Sånger från nedre botten sa...

Malena, jag håller delvis med dig. Ur demokratisk synvinkel är närhetsprincipen den bästa lösningen. Skolorna ska ha ordentliga resurser så att eleverna ska kunna utveckla sina olika färdigheter i egen takt.

Men det går inte att blunda för att de flesta religiösa samfunden bygger sin tro på en politiskt konservativ grund, där de är av Gud utvalda. Det sista är det mest skrämmande. Är någon utvald är någon också bortvald eller kan selekteras bort.

Anonym sa...

Du visste väl förstås att jag inte bara är punkare utan även bekännande kristen sen cirka fem år tillbaka? Jag antog det. *ler*
Nå väl - för mig är ifrågasättandet av gud inte ett problem, utan närmast en förutsättning för att kunna tro. Den som inte ser skillnad på förnekelse och ifrågasättande borde uppsöka närmaste sfi-kurs, steg 1, eller något liknande...
Eller som en vis man har sagt till mig "Det viktigaste är inte att du tror på gud. Det viktigaste är att gud tror på dig."
Jag tycker det måste finnas olika pedagogiker att välja på för olika elever. Då tänker jag mer på barn med olika mycket förkunskaper i svenska, olika former av funktionsnedsättningar, eller vad det nu kan vara. Inte främst olika religiösa faktorer.
Exakt hur de ska ägas eller finansieras kan man förstås diskutera, dock.

Anonym sa...

föll bort ett ord...
"...inte bara är G-A-M-M-A-L punkare..."

Jah Hollis sa...

Jah mon!
Nu har du hamnat i hetluften igen. Men jag är med dig helt och hållet.
Med hjälp av bibeln och andra religiösa skrifter kan man få till ("bevisa") i stort sett vad som helst.
Det jag gillar mest är nog detta:
news.bbc.co.uk/2/hi/africa/920052.stm

Observera datumet då artikeln publicerades. Lite spooky.

Sånger från nedre botten sa...

Neander, att du är troende visste jag; på Bajen. Men att du förträngt ett av de tio budorden är ditt problem: Du skola inga andra gudar hava...

Olika färdigheter kräver lyhörda pedagoger, men det finns en massa mumbo-jumbo-pedagogik också av det enkla skälet att även här handlar det om tro och ekonomi, snarare än vetenskapligt beprövade metoder.

Jah, det finns ett nytt krypande för religiositeten som klart obehagligt och som får sitt stöd ur nykonservatismens moral. Sanningen är att den konservativa moralen återfinns över hela det politiska spektrat. Skillnaden är att utifrån ett "vänsterperspektiv" ska profeten Muhammed inte få förlöjligas, men att karikera Gud och Jesus, går bra. Jävla hycklare! Allt som förminskar och förtrycker människan måste tas ned från piedestalerna.

Jah Hollis sa...

Ja, men det är ju det jag sagt hela tiden. Right on!

Anonym sa...

Jag är nog en samhällsfara med din definition. Men det är nog alla. Fanatism kan finnas bland alla grupper. Du behöver inte vara uttalat religiös utan kan lika väl vara ateist eller någon vag form av agnostiker. Så länge människor mår gott i den kultur de lever, så bör jag först visa vördnad och lite förebyggande nyfikenhet innan jag göder mina fördomar.

För min del får det gärna finnas friskolor på alla nivåer, så länge de följer skolverkets riktlinjer och den nationella skolplanen.

Jag ser inget problem med att Marita Ulvskog grundar en konfessionell socialdemokratisk skola, så länge den följer den nationella skolplanen. Jag tror på mångfald och öppenhet. De skolor som ger bäst skolresultat och lägger grunden för de behov vårt samhälle har i framtiden - kommer också att få flest elever.

Jag ser dock ett problem med ett storebrorssamhälle som har den ”rätt läran”, och därför skall alla barn gå i en och samma kommunala skola. Det ger för dålig konkurrens och tar även bort intresset från de föräldrar som annars skulle engagera sig i barnens skolgång. Så har det tyvärr ofta varit i våra kommunala skolor.

I övrigt är du en frisk fläkt som speglar både vardag och omvärld på ett sätt som jag inte gör. Och det tycker jag om…

Sånger från nedre botten sa...

Rolf, idag känner jag mig inte som en frisk fläkt utan nåt annat, mer sjukt. Därför får du ett kort och surt svar: Att jag inte håller med dig förvånar dig nog knappast. Det största skälet mot ditt resonemang handlar om segregering. Jag menar att den utveckling vi ser idag, med religiösa och för den delen övriga friskolor inte bara cementerar de redan allt för stora klyftorna i vårt land utan ökar dem. Vilket skapar ett mer våldsamt samhälle.

När du påstår att: "Det ger för dålig konkurrens och tar även bort intresset från de föräldrar som annars skulle engagera sig i barnens skolgång. Så har det tyvärr ofta varit i våra kommunala skolor." , är det rent svammel. Eleverna är inte i skolan för att konkurrera, de är där för att lära sig nåt. Föräldrars engagemang har inte ett dyft att göra med om en skola är kommunal eller privat. Och oftast har det inte ens med engagemang att göra utan om ekonomi. Så vad ska vi göra med de skolor som uppvisar dåliga resultat för att andelen nyanlända flyktingar är stor där? Låta de bli ändå sämre genom att ta bort än mer stålar? Gissa vad det skapar?

Anonym sa...

Det är okej att var sur ibland. Nu menade jag inte att eleverna skulle konkurrera med varandra. Konkurrensen är mellan skolor och det är skolans kvalité som skall bedöms.

Där kommer föräldrarna in. Många skolor har öppet hus och då kommer engagerade föräldrar och barn för att syna skolan i sömmarna. Att friskolorna i Stockholm vuxit explosionsartat beror givetvis på att Stockholms föräldrar valt friskolor framför kommunala grundskolor.

I vissa stadsdelar hotas de kommunala att helt försvinna. De föräldrar som inte orkar välja eller inte bryr sig blir hänvisade till de kommunala skolorna. Här ser jag att segregeringen ökar och att de kommunala skolorna i större grad drabbas av problemen. Det märks t.ex. i Rågsved där jag bor.

Det är inte bra att utvecklingen sker så snabbt i Stockholm, vilket både SvD och DN tagit upp. Den socialdemokratiske riksdagsmannen Kenneth G Forslund verkar förstå att det är bråttom. Han funderar just på att starta en socialdemokratisk friskola. Det är bra med mångfald!

Hoppas att du får vakna med en glad låt i skallen.

Sånger från nedre botten sa...

Rolf, jag förstår inte varför skolor ska konkurrera? Har de inte ett annat viktigare syfte?

Vad kom först hönan eller ägget? I vårt fall gick vi på närhetsprincipen och vi hade därmed inget annat val än att sätta dottern i en skola som drivs av ett bolag. Skolan är bra, men det är knappast ägandeformen som gör den bra.

Du bor i Rågsved, ok, du svarade inte på mina frågor som i allra högsta grad berör din stadsdel.

Att det finns sossar som vill starta friskolor förvånar mig inte det minsta, längre. Bredden i det partiet är större än vad omfånget är på deras förre partiledares mage. Det förändrar inte heller min syn på friskolor det minsta.

ps. jag är inte sur, jag har skitont i ryggen och därför är jag grinig. ds

Anonym sa...

Hej och god morgon. Konkurrensen mellan skolor består av två delar. Den ena är samhällets nödvändiga kontrollapparat med skolinspektörer. De kontrollerar att den nationella skolplanen följs, och deras åsikter redovisas helt offentligt på skolverkets hemsida. Där finns även resultat från nationella prov i svenska, engelska och matematik.

Den andra delen består av alla 100-tusentals föräldrar i vårt land som läser skolverkets information och går på visit när skolorna har öppet hus, för att välja det bästa de tror på för sina gullepluttar. Den här delen är väl lite spektakulär, men att lagstifta bort den tror jag inte går. Allt för många, speciellt föräldrar, vill ha friskolor.

Jag är skrupelfri och morallös i denna fråga så länge skolorna följer den nationella skolplanen. Om någon vill starta en skola enligt Barbapappas lära är det helt OK. Bara de lyckas följa den nationella skolplanen.

För 5-8 år sedan var det dags att välja skola för våra barn. De kommunala skolorna i Rågsved fick generellt låga betyg av skolverket, men betyget kunde vara hyggligt något enstaka år. Lite svajigt alltså. Eftersom vi båda är kristna föräldrar titta vi också på skolor med kristen profil. Södermalmskyrkan Kristna Skola fick toppbetyg även sett över längre tid. Så vi övergav Rågsved och satte våra gullepluttar där vi hoppades att de skulle få den bästa utbildningen.

Om vi bara tittar på själva rålärande av skolans grundämnen matte, svenska och engelska så fick våra barns skola 2006 full pott enligt skolverket. Alla elever i årskurs 9 uppnådde de nationella målen och alla uppnådde grundläggande behörighet till nationellt program i gymnasieskolan. Flera av barnen är bosatta i söderort och Rågsved. 40 % har utländsk bakgrund med betoning på Afrika och Latinamerika.

I Rågsvedskolan har 2006 nästan hälften av barnen d.v.s. 47,8 % ej uppnått grundläggande behörighet till nationellt program i gymnasieskolan. Men fördelning av invandrare påminner om Södermalmsskolans Kristna Skola. Högstadiet kommer förmodligen att läggas ner p.g.a. för lite elevantal, vilket i sig beror på skolans dåliga resultat.

Pudelns kärna är ofta lärarna och det samarbete de har med varandra. Har de visioner? Brinner de för att lära ut sina ämnen. Har de lusten eller har de förlorat motivationen?

Varför försvinner förortens kommunala skolor eller väljer att ombildas till friskolor? Det beror nog på möjligheten att både styra självständigt över ekonomin och samtidigt sätta en egen färg och pedagogisk profil på skolan. Här har enligt min mening inte de kommunala skolornas ledning och huvudmän följt med följt med i utvecklingen. Den kommunalgrå betongklumpen har fått breda ut sig på skolans område och ordet kommunal har fått ett oförtjänt rykte.

Hoppar ryggen är bättre.

Sånger från nedre botten sa...

Rolf, ursäkta ordvalet, men du är återigen nere på individnivå och geggar och ser uppenbarligen inte att det finns sociala och ekonomiska faktorer som har rätt stor inverkan på vårt hur samhälle ser ut. Allt kan inte skyfflas ned på lärare, barn och elever.

Det första du tar upp är inte konkurrens, utan kontroll (som du också påpekar), det andra är bara reklam i en tombola.

Och jag förstår fortfarande inte varför skolor ska konkurrera med varandra. Skolornas uppgift borde uteslutande handla om att ge eleverna bästa möjliga undervisning, inget annat.

Utifrån ditt skolval för dina barn förstår jag att du känner dig hotad av Ulvskogs uttalande. Men det är rätt talande att du tycker att det är ok med barbapappa-undervisning också. Det tycker inte jag. Jag vill ha en sekulär skola som vilar på demokratisk grund och som fostrar nyfikna, öppna och ifrågasättande medborgare.

Tack för debatten.

Anonym sa...

Tack själv.

Synd på låten, men tanken var god.

Anonym sa...

sånger...: att gud inte är det samma som Bajen trodde jag var uppenbart. Har du glömt videojuggarna? ;-)

För övrigt
"Jag tror inte att Gud är beroende av våra bekännelse. Jag tror Gud skiter högaktningsfullt i vår religiösa överbyggnad. Jag tror poängen är att vi ska se det gudomliga i tillvaron -
i oss själva, i andra människor, i skapelsen, i allt som växer och dör."
-Tomas Andersson Wij

Annars idag köpte jag Manu Chaos senaste och framför allt, framför allt, framför allt Mark Olsons "Salvation Blues". Den bästa "country-rock"-plattan på den här sidan Gram Parsons.

Sånger från nedre botten sa...

Å jag som trodde videojuggarna bara var missförstådda apostlar...

Med en sådan tro behövs det ingen kyrka och ej heller nån skola som lär den rätta läran. Det måste vara skönt.

Anonym sa...

Man kan vara med i och gå i kyrkan av flera skäl. Att man gillar KG Hammar, att man vill bevara något slags kulturarv, eller tycker om att dricka kaffe, eller vad det nu må vara.
Men min tro som sådan är inte beroende av kyrkspring, nä.