tisdag 28 augusti 2007

Blåst på konfekten?

"I'm gonna fight 'em all
A nation army couldn't hold me back
They're gonna rip it off
Taking their time right behind my back"

Brukar du bli påhoppad av aggressiva gatuförsäljare, som vill nasa på dig "gratis" mobiltelefoner och all möjlig annan bråte? Allt fler anmäler de här företagen för falsk marknadsföring när de upptäcker att det som de blev pådyvlade inte var gratis, utan hade en kostnad. Här undrar jag hur folk tänker: "Åh, men herregu asså, vicken trevlig prick som GER BORT nya mobiltelefoner!" Och sen blir förvånade över att de inte var grattis. Ett under av naivitet, kan man tycka. Vid T-centralen, som jag går förbi dagligen, tycks det som det pågår en permanent instalation av olika telefon-, internet- och bankkortsnasare. Trots det blir jag aldrig påhoppad, jag misstänker att jag ser för ointresserad ut. Förr i världen fanns det en hel "yrkesgrupp" som var verksam vid Centralen, deras näring kom från att lura av godtrogna lantisarna en slant. De kallades för 'bonnfångare'. Nu är de är tillbaka. Skillnaden är att en del av lönen är fast, resten är på provision och företag ligger bakom. Men bonnfångeri är det.

***

UPPDATERING:

Uppenbarligen såg jag helt jävla bonnig ut i min solblekta-en-gång-svarta munkis på väg från jobbet. Inte mindre än två glada gatuartister från Rädda barnen - or what ever - kastade sig över mig på en sträcka kortare än två hundra meter. "Får jag lägga beslag på dig?", frågar en söt tjej i tjugoårsåldern med ett inbjudande leende. Är det nåt som de får lära sig på nån kurs? Vad jag svarade? "Skulle inte tro det".

7 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Bygger det på att "lantisar" går att lura, men att huvudstadsbor inte går att lura?

Sånger från nedre botten sa...

Troligen bygger det på det enkla faktum att det gick och tydligen fortfarande går att lura lantisar som nyss stigit av tåget.

Sen lägger vi 08:or inga övriga värderingar i begreppet. Skulle aldrig falla oss in. *Visslar*

Jah Hollis sa...

Hmmmmmmm...

Cliff Hanger sa...

Haha...snygg vissling här ovanför!

Själv är jag alldeles för lättcharmad och blödig för att verkligen dissa dessa nasare. Men jag är rätt bra på att inte köpa nåt i slutändan av dem i alla fall, och det är ju viktigast.

Sånger från nedre botten sa...

Jag har alltid misstänkt att du är en blödig jävel, men det ok, det är jag oxå, låtsas bara nåt annat. Men stanna för nasare, näh, skulle inte tro det.

Ankan sa...

Rädda barnen var på mig också häromdagen, utanför handels. Först trodde jag att hon raggade på mig. Det gjorde hon ju tyvärr inte. Sen fråga hon om fick slå följe med mig, för att sälja såklart, tack men nej tack sa jag. Påstridiga jävlar.

Sånger från nedre botten sa...

Vad är det för en konstig säljstrategi att låtsas ragga på nån, det var ju det som hände mig med. "Rädda barnen från att ragga på stan". Vilket löp!