lördag 5 maj 2007

Bira bira bira - Bärs bärs bärs

"Ain't no sunshine when she's gone.
It's not warm when she's away.
Ain't no sunshine when she's gone
And she's always gone too long anytime she goes away."

Aaaah. Smaken av Oppigårdens Old Town Ale sitter nästan kvar i munnen än idag. Jag och R gick efter jobbet till Tegnérs Gömställe och trots att de inte skulle öppna förrän vid fem släpptes vi in när de hörde att vi bara tänkte prova några av ölsorterna de har (R trodde att det trevliga bemötandet hade nåt att göra med den grönvita halsduken som bartendern hade). Krogen har specialiserat sig på svenska ölsorter från mindre bryggerier. Så i stället för att bara tjonga in varsin halvliter bira valde R och jag att dela på varje bärs. Ett klokt val om känner sig osäker, för en del bärs är minst sagt smakrika. Vi gick ut lite försiktigt och tog in en flaska Pickla Pils. För att vara en prisbelönt Pils tyckte R och jag att den var lite tam. Vi gick raskt över på nästa bira, Skebo Bruksbryggd. En 'saftig' bira för varma sommardagar, barnen tar ett glas saft och du en Skebo och fåglarna kvittrar. Från Skebo tog vi oss sen över bron till Öland, väl där hällde vi upp Långe Jan i våra glas, nosade lite, tog varsin slurk och satt sen som fån och undrade vad det var för smaker vi fått i munnen. Det var rökigt och som nyslutatd rökare fick jag också en förnimmelse av tobak. Lattjo. Innan det var dags att bryta upp avslutade vi som sagt testet med Oppigårdens Old Town Ale och vilken bira! Smakrik och fyllig, utan att förhäva sig. Att Oppigårdens bryggeri kan göra öl visste jag sen tidigare, deras Slåtteröl är ett säsongsöl och i höstas var det utmärkt. Deras vanliga ale har dock en beska som är lite för sträv för min smak.

***

Jo, sa jag förresten att de spelade Bill Withers på gömstället? Det gjorde dom. Inte konstigt att man vaknar med honom i huvudet.

***

Idag kan det bli SM-guld. Igen.

4 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Hur många bira, bira, bärs blev det egentligen? Jag skulle kolla länken till Oppigårdens bryggeri och hamnade på Sveriges Televisions hemsida! :-)

Sånger från nedre botten sa...

Kära Jah, hur många bärs har du dragit? Det står tydligt i inlägget: scrolla ned till: Möt ölbryggaren Björn Falkeström, efter länken, och jag lovar att du får se lite öltillverkning. Snart ska jag förresten prova en Pumpviken påsköl från Nynäshamns ångbryggeri, har inte susning om den är god eller ej. Dyr var den dock. Ha en god lördagkväll på dig.

Jah Hollis sa...

Skulle bara kolla om du hängde med. :-D
Jag läste väl slarvigt.
Fast du kunde länkat direkt med denna länk:
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=689223
Sugen på en öl blev jag i allafall.
Ha det!

Ankan sa...

Själv drack jag ett gäng "italienska" öl, Sofiero (italienskt uttal). Och ett par av det finska finölet Lapin Kulta. Ehh. Whiskyn var desto bättre, Caol Ila.