fredag 4 maj 2007

En man utan svar och ansvar

"You wave your hand and they scatter like crows
they have nothing that will ever capture your heart
theyr'e just thorns without the rose
be careful of them in the dark"


Mats Odell. Vad säger man om Mats Odell? Såg delar av en presskonferens häromdagen där han satt på podiet med en Karin Sakkunnig, tror jag hon hette. Medierna var ditkallade för att staten ska sälja ut åtta procent av aktierna i Telia Sonera. Det var nästan för pinsamt för att vara sant. Varje fråga som gick lite djupare än det som redan stod i presskommunikén bollade han raskt vidare till Karin Sakkunig. I dagens Svenskan blir det än mer pinsamt. Riksrevisionen har ett flertal gånger begärt in sakskäl till varför just de sex statliga bolag som regeringen har flaggat för att de ska bort ska säljas ut. Regeringen har inte velat/orkat svara Riksrevisionen. Mats Odell påstår sig "inte varit inblandad". Näringslivsjournalisten Jonas Fröberg lyckas dock nåla fast Odell på ett bra (och faktiskt underhållande) sätt:

Ni hävdar ju själva att ni för varje bolag ska gå igenom för- och nackdelar inom sex olika sak­områden inför en försäljning.

–Det finns några skrivningar i vårpropositionen, men vi har aviserat varför vi säljer i valrörelsen. De kan läsa om det i valmanifestet, det skickar vi gärna över till dem. Men vi kommer att lämna ut allt vi har.

Men de letar efter sakskälen att sälja just de här sex bolagen. Finns de dokumenten?

–Jag vet inte, vi lämnar ut allt vi har. Men vi har fattat ett politiskt beslut. Så enkelt är det.

Sedan säger Mats Odell att analysen av att sälja bolagen pågår – just nu.

Urtjusigt! Men vad säger man egentligen om Mats Odell?

***

Kom igår kväll på kopplingen mellan Anders Wendin och Mink de Ville. När jag lyssnade på Tom Waits Downtown Train insåg jag att Pengabrorsans tolkning (och för övrigt hela plattan) är mer inspirerad av Minken än av Tom. Kul.

3 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Ja, Mats Odell är skrämmande. Jag såg en kort intervju med honom igår. Reportern frågade: - Ska ni rea ut fler av statens tillgångar? Mats Odell svarade att de inte alls reade ut statens tillgångar och bla bla bla. Reportern sade då. - Men att aktierna säljs med rabatt innebär väl ändå att de reas ut?
- Jo, men om man köper så många aktier brukar man vilja ha rabatt, svarar då Mats Odell.

snacka om att säga emot sig själv. Och varför ska man rea ut saker med rabatt bara för att marknade vill det? Ska man inte försöka göra en god affär för egen del (om man nu ska göra en affär överhuvudtaget).

Att alliansen rear ut våra gemensamma tillgångar till privata aktörer är kanske det allra värsta som de gör. För det är något som vänsterblocket inte kan rätta till det bildar regering efter nästa val. Vi kanske måste "reclaima" detta (och då snackar jag inte om att slå sönder rutorna för några stackars småföretagare på Hornsgatan)!

Cliff Hanger sa...

Ursäkta slarvfelen...ibland går det lite för fort. Men jag tror att du förstår ändå.

Sånger från nedre botten sa...

Indeed I do och håller förövrigt med, men det det är nog under/överförstått